Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre corona virüs pandemisi dolayısıyla sırt sırta gelen kapanmalar, geride hareketsizlik ve buna emrindeki olarak alınan kiloları bıraktı.

Ülkemizde yapılan bir araştırma pandemi döneminde 10 kişiden altısının ortalama 3 kilo aldığını, spor yapmayanlarda bu rakamın 6 kiloya ulaştığını gösteriyor. Açılmanın ardından kilo atamak ve forma girmek isteyenler spor salonlarını, bahçeleri ve parkları doldurmaya başladı. Tatili bir fırsat olarak görüp kısa sürede kilolarından kurtulmak isteyenler de spora yüklendi. Fakat uzmanlar, bilinçsizce yapılan fazla egzersize aleyhinde uyarıda bulunuyor.

KASLARA BİRDEN YÜKLENMEYİN

Pandemi döneminde evde dingin kalmanın kasların esnekliğini kaybetmesine ve gücünün azalmasına sebep olduğunu söyleyen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Halil Koyuncu “Aylardır tayin yapmayan ve buna bağlı olarak dayanıksız hâle gelen kaslara aniden yüklenmek, keza kaslara ayrıca de eklemlere geri dönüşsüz hasar verebilir. Dinç bir hayat veya kilo saptamak için alıştırma gerçekleştirmek isteyenlerin önce kaslara unuttuğu görevlerini hatırlatmak gerekir” dedi.

Pandemi ardından bitmiş spora başlayanların yaptıkları en büyük hata vücudu hazırlamadan zorlama ve dayanıklılık gerektiren hareketlere açılmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koyuncu “Böyle bir ara verdikten sonra spora ağır ağır başlamak gerekir. Önce kasların elastikiyetini artıracak esnetme egzersizleri daha sonra kuvvetini artırmaya yönelik egzersizler ve sonradan da ayrıca kaslara hem damarlara hem de kalbe ve akciğerlere yönelik olarak dayanıklılığı artıracak egzersizler yapılmalıdır. Sağlamlık egzersizleri, yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzmedir. En basit spor olarak bildiğimiz yürüyüş öncesinde bile eğer bir saat spor yapacaksak 10 dakika ısınma, 40 dakika yürüyüş ardından da 10 dakika soğuma yapılmalıdır” diye açıkladı.

SPOR YARALANMALARI ARTTI

Son dönemlerde hatalı hareketler yüzünden spor yaralanmalarının ve hastane başvurularının arttığına göze çarpan eden Prof. Dr. Koyuncu “Esneme yapmadan kuvveti artırırsanız, kuvveti artırmadan da dayanıklılığı yaparsanız, eklem zorlanır, kaslar burkulur, stres olur. Bütün bunların sonucunda adale spazmı gelişir ve buna tabi olarak hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı meydana gelir” dedi.   

12 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR FITIK OLDU

Fıtığın normalde 30’lu ve 50’li yaşların hastalığı olduğunu anlatan Prof. Dr. Halil Koyuncu, çocukların eve kapanması ve ekran aleyhinde geçirdiği sürenin fıtık görülme yaşını erkene çektiğini belirterek “Durağanlık, hatalı durma, hatalı oturma yani postür değişikliği, anormal duruşlar, pandemide sürekli kapalı alanda kalmak, çocukların sosyal yönden deşarj olacağı alanların kalmaması onların omurga yapısını bozdu. Bugün 12 yaşında bel ve boyun fıtığı görmeye başladık. Çocuklara da özel egzersizler planlanmalı” dedi.

PANDEMİ, AĞRILARI İKİYE KATLADI

Pandemi döneminde boyun ve sırt ağrılarının arttığını söyleyen Prof. Dr. Halil Koyuncu “Durağanlık, duruş bozukluğu, vücudu yanlış kullanma, aynı pozisyonda kalma ve bele binen olağandışı yükler, beldeki ve çevredeki kasların görevini unutturdu. Kaslar çalışamaz hâle geldi, kuvvetleri azaldı, kasıldılar ve kısaldılar. Bu faktörler de o kadar çok kişide bel ağrılarının artmasına yol açtı. Bel ağrıları adi popülasyonda 10 kişiden dokuzunda görülüyor. Ancak pandemi döneminde nüks sıklığı arttı. Yılda bir defa görülürken kısa aralıklarla birkaç kere görülmeye başladı. Daha önce sırt ağrıları 10 kişiden birinde görülürken, bel ağrısından şikâyet edenlerin sayısı iki kat arttı. Boyun ağrılarını pek görmezdik, pandemi döneminde boyun ağrısı ile gelenlerin sayısında manâlı bir artış meydana geldi” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/pandemi-sonrasi-egzersizi-abartmayin-haberi-536062