Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine kadar kurda yaşanan düşüşü etiket fiyatlarına yansıtmayan marketler şimdi de raf oyununa başladı. Rafta yazdığı fiyatlarla tüketiciye 'gelgel' yapan marketler, bunu kasaya yansıtmıyor. O Kadar fakat rafta 9 lira olarak açıklanmış bir mahsul kasada 13 lirayı bulabiliyor. Tekrar rafta 7.5 TL olarak belirtilen bir mahsul fişe 8.25 TL olarak yansıyabiliyor. Aradaki farkı kasada veya sonrasında evinde fark eden vatandaşlar, sorunu çözmek için market çalışanına durumu ilettiğinde ise "İndirim bir saat önce sona erdi", "Etiket hatalı, isterseniz almayın", "Fiyatı böyle yapabileceğimiz bir şey değil" biçiminde cevaplarla karşılaşıyor.

DENETİMLER ARTIRILSIN

Kanunen alıcı lehine olan fiyatın uygulanması gerekirken bunun yapılmamasına tepki belirten vatandaşlar, sosyal ağ ve sitelere şikâyet yağdırıyor. Vatandaşlar, "X marka helva aldım. Reyon fiyatı 7.95, oysa kasada 9.45 TL olarak geçildi. İtiraz ettim bir de çalışandan tepki aldım. Keza suçlular ayrıca de zinde", "Raftaki fiyatla kasadaki fiyat ayrı, bunu söylediğimde 45 kuruş farktan bişey olmaz şeklinde üstelik lakayt cevap aldım", "Reyonda 14 TL olan peynire fişte 20 TL kesmişler. 0.90 kuruş sandığım kahveyi 1.5 TL'den geçmişler. Teker teker ürünleri kasada sorgulayacak mıyım?" biçiminde tepkilerini dile getirirken, denetimlerin daha da sıklaşması gerektiğini vurguluyor.

HER GÜN ETİKET DEĞİŞİYOR

Pazarlama stratejisi dahilinde derhal her gün etiket değiştirildiğini bildiren bir market çalışanı, "Bu bazen saatlik deha olabiliyor. Örneğin bir ürüne 3 saat indirim geliyor ve biz onun etiketini değiştiriyoruz. İndirim bittiğinde de etiketin değiştirilmesi unutulabiliyor" dedi. Kasadaki fiyatı kullanmak zorunda olduklarını anlatan bir kasiyer de, "Vatandaşla bu şart yüzünden fazla gerginlik yaşıyoruz. Lakin bize de gelen direktifler bu yönde" ifadelerini kullandı.

FİYAT FARKI TÜKETİCİ LEHİNE UYGULANIR

Raf ile kasa fiyat farkının yasaya aykırı olduğunu ve tüketiciyi yanılttığını bildiren Şükran Eroğlu, "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yasa hükmüne göre eğer raf ile kasa arasında ayrım varsa fiyatta alıcı lehine olanın uygulanması zorunludur" dedi. Raflara etiketlerin tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla konulduğunu anlatan Eroğlu, fiyat farkının da tüketiciyi yanıltma kapsamına girdiğini kaydetti. Vatandaşların bu nesil durumlarla aleyhinde karşıya kalmaları halinde mutlaka haklarını savunmaları gerektiğine uyarı çeken Eroğlu, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız hakları konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Genel Olarak bu nesil durumları sonradan fişten ayrım ediyorlar. Mutlaka fişlerine bakmalı, raf ile fiş arasında fark var mı kontrol etmeliler. Eğer varsa buna itiraz etsinler. Kasiyer kabul etmezse market yetkilisini çağırsınlar. Orada da çözemezlerse mutlaka raf ile fişin fotoğrafını çekip Ticaret Bakanlığı Tüketiciyi Koruma Müdürlüğü'ne şikâyette bulunsunlar."

ŞİKÂYETLER SON DÖNEMDE ARTTI

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu, son dönemde raf ve kasadaki fiyat farkı şikâyetlerinin arttığını söyledi. Aynı bir durumu geçtiğimiz haftalarda bir markette kendisinin de yaşadığını anlatan Eroğlu, "Önümde bir bayan alışveriş yaptı. Etiketle kasa arasında fiyat farkı vardı. Kasiyer kasadaki fiyatın uygulanacağını söyledi. Ben devreye girdim ve raf fiyatının uygulanmasının zorunlu olduğunu anlattım. Sonrasında raftaki fiyat uygulandı" dedi.

KUR DÜŞTÜ FİYATLAR DÜŞMEDİ

Afaki fiyatlar nedeniyle vatandaş şikâyetlerini dikkate alan Ticaret Bakanlığı denetimlerini sıklaştırdı. Ancak fiyatlarda gözle görülür bir indirim olmadı. Kur düşüşünü de raflarına yansıtmayan marketlere hiddet kusan vatandaşlar, "Dolar düşüyor, market fiyatları neden yükseliyor?" biçiminde tepki gösteriyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/pes-dedirten-market-hilesi-haberi-528881