Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Colliers International Türkiye’nin raporuna göre, İstanbul genelindeki A sınıfı ofislerdeki ortalama haylazlık oranı, 2020 yılının birincil yarısına kadar yüzde 29.45 arttı. Ofis piyasasında yeni kiralamalarda veya anlaşma yenilemelerinde elastik çalışma düzenine tarafından karar alınması, büro alanının azaltılması ve yeni kiralama talebinin sınırlı oluşu bu durumda etkin oldu.

2020 yılının ikinci yarısında, birincil yarıya tarafından İstanbul genelinde kira rakamları yüzde 5.3 oranda artarak, A Sınıfı büro binalarının ortalama kirası 107 TL/m²/ay olarak gerçekleşti.

Yeni kiralama işlemlerinin yüzde 68'i Kozyatağı/Ataşehir, yüzde 13'ü MIA, yüzde 10'u ise Kağıthane/Cendere bölgesinde gerçekleşti.

Raporda ofis piyasasıyla ilgili “Olgu sayılarındaki düşüş ve aşı uygulamalarındaki artışın, ofislere dönüşe kısa vadede yansımayacak. Böylece fazla firma elastik çalışmayı kalıcılaştırırken, bilhassa genel merkezler küçülüp uydu ofislere dönüşecek” değerlendirilmesi yapıldı.

EV PİYASASI

Colliers International Türkiye, ev piyasasında ise Covid-19 salgını devam ederken, ofis pazar araştırmasında belirtilmiş esnek ve evden egzersiz modellerine geçiş, çalışanların ev seçiminde tercihlerinin farklılaşmasına sebep olduğunu belirtti.

Raporda konut piyasasıyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Bu dönemde kent merkezine uzakta, bahçe ve yeşil bölge gibi sosyal olanakları olan ev alanlarına talebin devam ettiği gözleniyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ipotekli ev satışlarında 2013 yılından beri görülmemiş oranda bir artış gözlendi. Satışların bu 3 ay gibi kısa sürede bu değin artması İstanbul'da ve ülke genelinde ev satın elde etmek isteyen ve düşük kredi faizini bekleyen kayda değer bir kesim olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde konut satışlarındaki yavaşlamanın yüksek faizlerin de etkisiyle devam etmesi bekleniyor. Ancak, faizlerin bitmiş düşmesi durumunda ev piyasasının baştan hareketlenmesi ve satışların her yerde artması da olanak zarfında.”

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Covid-19 sebebiyle alışveriş merkezlerindeki ziyaret sayısı ve cirodaki yüzde 60'lara varan düşüşün, aşılama işlemlerinin yaygınlaşması ve kısıtlamaların azalmasıyla yıl sonuna içten pandemi öncesindeki dönemlere yaklaşmasını bekleniyor.

Covid-19 sonrasında da e-ticaret/s-ticaret hacmindeki artışın hızını azaltsa da devam etmesini bekleniyor oysa, orta vadede AVM‘erin sosyalleşme ihtiyacını gidermesi ve geleneksel türde alışverişe verilen önemin devam etmesi, fiziksel mağazaların cazibesini bir vakit daha koruyacak.

Rapora kadar, bin birey başına düşen toplam kiralanabilir alan, 2020 yılının ikinci yarısı itibariyle Türkiye geneli için ortalama 162m² düzeyine ulaşırken, kiralanabilir alan sıralamasında birincil 10'a giren iller aralarında nüfusu 500.000'in altında olan Bolu ve Edirne dikkat çekiyor. İstanbul'daki AVM'lerde getiri oranı, mevcut kontrat kiraları göz önüne alındığında pandeminin etkisi le büyüyen kesin olmama dolayısıyla % 9 civarına seyrediyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/plazalarda-bosluk-yuzde-29-artti-haberi-528852