Uyruk Gazetesi'nin haberine kadar ABD’de Başkan Joe Biden yönetiminin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin rapora karşın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yaptırım uygulamaması ülkede tepki çekti. ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından 2018 yılında hazırlanan ama Donald Trump yönetiminin kamuya açıklamadığı “Kaşıkçı istihbarat değer biçme raporu” yayınlanması tüm dünyada büyük ses getirirken, Suudi Arabistan’a karşın yaptırımların oldukça kısıtlı kalması basının tepkisine neden oldu.

Ilk Önce Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu raporda, Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişinin Veliaht Prens olduğu kaydedilmişti. Raporun yayımlanmasından kısa vakit daha sonra ABD Dışişleri ve Define Bakanlıkları, aralarında üstteki seviye isimlerin de bulunduğu 76 Suudi Arabistanlı yetkiliye karşısında, cinayete karıştıkları gerekçesiyle vize kısıtlaması getirdi. Fakat Muhammed bin Selman’a Biden yönetiminden ilk elden bir yaptırım uygulanmaması tepki çekti.

CNN, “Biden, üst seviye Suudi isimleri cezalandıracağına dair laf vermiş olmasına karşın Veliaht Prense cinayet vermedi” başlığını attı. Haberde, Biden’ın seçim kampanyası sürecinde Kaşıkçı cinayetinin sorumlularından hesap sorulması için verdiği söz anımsatılarak, “Biden’ın yaptığı hesap, Muhammed bin Selman’ı cezalandırmaktan geri durmak konusunda Trump yönetiminin verdiği karara benziyor” eleştirisinde bulunuldu.

‘Geçit vermeyin’

Kaşıkçı’nın da yazar olarak devir aldığı Washington Post yayın kurulu ise, “Muhammed bin Selman, cinayetin faili, Biden ona geçit vermemeli”  başlıklı yazısında, Biden’a bu noktada adım atma çağrısı yaptı. New York Times da “İlişkilerin hasar görmesi korkusuyla, Kaşıkçı cinayeti konusunda Biden, Veliaht Prensi cezalandırmayacak” başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, “Karar insan hakları savunucularını ve Trump yönetimi döneminde Muhammed bin Selman’dan hesap sorulmadığı için şikayetlenen Halkçı Parti’yi düş kırıklığına uğratacak” ifadesi kullanıldı.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin rapor hazırlayan ve Suudi yetkililerin cinayetteki rolünü öne çıkaran BM Raportörü Agnes Callamard da, Selman’a yaptırım çağrısı yaparken, devlet başkanı olmayan Veliaht Prens’e sivil davalar açılabileceğini kaydetti. Aktivistler ve insan hakları gruplarıysa sosyal medyada “MbS Kaşıkçı’nın katili” etiketini öne çıkardı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/prens-selmana-neden-yaptirim-gelmedi-haberi-529236