Haaretz gazetesinin iddiasına göre MBS, görüştüğü İsrailli-Amerikalı milyarder Haim Saban’a “Klasikleşme adımlarına katılamam. Bu İran, Katar ve ulusumun Suudi ulusunun elinde öldürülmeme yol açar” diyerek fobisini paylaştı.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın gönlünün İsrail’le “klasikleşme” meylinde olduğu ancak bölgesel ve daha çok ulusunun tepkisinden çekindiği için adım atmadığı ortaya çıktı. İsrail gazetesi Haaretz, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın, Riyad’ın Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’dekine eş bir adım atması ve ilişkilerini bayağılaştırması gidişatında İran ve Suudi ulusunun onu öldüreceğinden korktuğunu iddia etti. Gazete, Muhammed bin Selman’ın İsrailli-Amerikalı milyarder Haim Saban ile yaptığı görüşmede bu mevzuyu dile getirdiğini iddia etti.

İsrail’le Arap ülkeleri arasındaki yakınlaşmanın mimarı Jared Kushner’in Muhammed bin Selman’la yakın arkadaş olduğu öğreniliyor. Veliaht Prens’e, İsrail’de “Siyon arkadaşları” mükâfatı verilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’deki Demokrat Parti’nin en büyük bağışçılardan biri olan Sabban’ın, Florida’da Amerika Birleşik Devletleri’de Demokrat Başkan adayı Joe Biden ve dayanakçı adayı Kamala Harris için tertip edilen bir internet etrafındaki tercih kampanyası sırasında bu buluşmanın içeriğinin bir kısmını açıkladığı belirtildi. Haaretz’e göre Saban, Suudi Veliaht Prensin kendisine Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’deki komşularına İsrail ile ilişkileri olağanlaştırmada katılamayacağını, şayet yaparsa “İran, Katar ve ulusumun Suudi ulusunun elinde öldürülmesine” yol kalemtıraşını söylediği iddia edildi.

Muhammed bin Selman’ın İsrail’le ilişkiyi “sıradanlaştırma” yolunda bir öteki çekincesinin ise babası Kral Salman bin Abdülaziz’in 2002’de Riyad tarafından başlatılan Arap Barış Teşebbüsü’ne dayalı kapsamlı bir Arap-İsrail sulhunu sağlamaya kararlı olması olduğu değerlendiriliyor.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin Sudan’ı teröre desteklediyen ülkeler listesinden çıkarmak için istediği 335 milyon dolar tazminatı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ödediği iddia edildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com