Lafçı Gazetesi'nin haberine göre "Bütün anlamıyla ikinci dalga dememiz için evvel salgının birinci dalgasının bitmesi gerekli. Dünyada bu işin hakimiyet altına alınması gerekli" diyen Ceyhan, “Şu anda birinci dalgadaki çoğalış dalgalarından birini yaşıyoruz. Bu böyle devam ederse işimiz gerçekten basit değil. Bu temkinler seviyesinde ve milletin geçimi bu seviyede olursa hiç kuşkunuz olmasın, daha 3. çoğalış yarıyılı göreceğiz, 4. çoğalış yarıyılı göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

“O YARIYIL GEÇTİ”

“Ankara’da hadiseler çoğalmaya başladığında İstanbul’da da çoğalacağını, İzmir’de de çoğalacağını söylüyordum. Bunu öğrenmek için kahin olmaya gerek yok” diye devam eden Ceyhan, şunları söyledi;

"Bir şehirde çoğalırken siz şayet o şehri gözetmeye almalısınız. Artık tek merkezli bir salgın değil. Aynı anda İstanbul ağırlığı sürüklüyor şu anda ama İzmir de çoğalmaya başladı.

Bursa, Balıkesir de çoğalıyor. Emin olun Ankara da çoğalacak. Ta ki cemiyetsel bağışıklık büyüyünceye kadar. Burada ehemmiyetli olan artık ilk yarıyıldaki bir şehirde alınacak tedbirlerle, Şehir Hıfzısıhha Heyeti kararıyla bu salgını hakimiyet etme yarıyılı geçti artık.

Şu anda tam Türkiye genelinde, Türkiye’nin her noktasında uygulanacak temkinlere lüzumumuz var."

“GÜNLÜK HADİSE RAKAMI EN AZ 5 KATI”

Günlük hasta rakamının 2 binler bandında açıklanması hakkında konuşan Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

"Yalnızca bakanlığın açıklamalarından şu anda hadiselerin yüzde 20’si bulgulu izliyor. Yüzde 20’nin yüzde 10’u yoğun bakım lüzumu seziyor. Demek ki yüzde 20’si kadarı semptomlu izliyor.

O halde bunun tek semptomu olanları kapsadığını kabul etsek de bu 2 bin sayısının, bunun en az 5 katı kadar tespit edilen hadise olması gerekli. Keşke bu kadarla kalsa iyi ama tam ülkelerin bir kat rakamı var.

Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye’de 20 bin etkin hadise rakamı varken yapılan taramada 10 binde 26 bulduk dedi. 10 binde 26’yı Türkiye popülasyonuyla çarparsanız 215 bin gibi bir sayı çıkar.

Demek ki biz tespit ettiğimiz etkin hadise rakamının 10 katı kadar şahsın virüsü pozitif olduğunu bulmuşuz. En iyi test yapan ülke dahi yüzde 10’unu bulabiliyor. Gerçekten pozitif olan birey rakamı oldukça yüksektir.

50 bin ile 100 bin arasında bir yerde olabilir Türkiye’nin rakamı. İnsanların boşvermişliğini ona bağlıyorum. İnsanlar bu virüs yükünün farkında değil."

Kaynak: www.sacitaslan.com