Bu depremleri Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'e değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, burada bir gerginlik olduğunu ve 6.8 ya da 6.9'luk bir depremle bu gerginliğin azalacağını söyledi.

İzmir'de özellikle Karşıyaka, Bostanlı, Çiğli, Mavişehir, Menemen, Bayraklı ve Bornova'da yer alan yapılarla ilgili uyarılarda bulunan Ercan, şu açıklamalarda bulundu:

"Depremler çoğunlukla güney Ege yayı ile Midilli aralarında yoğunlaşıyor. Bunların asıl kaynağı; güneydeki Afrika anakarasının, güney Ege yayına Girit, Rodos Mora yarımadası yayı üzerinde toslaması ve bu bölgeyi germesi.

İncirli adası, Datça... Bunun yanı sıra Sisam'da var. üstelik Midilli'de var. Peki bundan sonra ne olur? Her şeyden önce buraları gergin. Daha büyük bir depremi yaratır mı?

En kuzeydeki Midilli ile Karaburun arasında 3-4 sene önce bir deprem oldu, sanıyorum 6.7 büyüklüğünde bir depremdi bu. Buradaki gerginliği azaltamadı bu. Buradaki gerginlik, yaklaşık 7 ile 7.2'lik bir depremle azalabilirdi, bu olamadı.

DEPREMDEN EN FAZLA ETKİLENECEK 6 YERİ PAYLAŞTI

DERHAL artçı depremleriyle buradaki sancılar sürüyor. Bu sancı, yaklaşık 6.8, 6.9'luk bir yer sarsıntısı açığı da var, bunu azalttıktan sonradan bu ağrı duracaktır.

Burada 6.8, 6.9'luk bir deprem olacak. Yakın zamanda beklemiyorum ben ama mutlaka olacak bu deprem. Orada bir açık var.

Bağlı fakat bu çevrede en çok Menemen, Bostanlı, Çiğli, Mavişehir, Karşıyaka, bilhassa Bayraklı'yı etkileyecek. Oralarda ağır hasarlı olan yapılar yıkılmadıysa, bu yapıların yıkılması söz konusu olabilir.

“DAHA UFAK BİR DEPREMDE DAHA ARTI YAPI YIKIMLARIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ”

İzmir'in yer sarsıntısı çekincesi 9 Ekim'den sonra daha da artmış olarak devam edecek. Dolayısıyla, ‘Depremi atlattık' diye bir durum söz konusu değil.

İzmir'in içinde zelzele olmamasına karşın birçok yapıyı çökertti. Bu ağırbaşlılık artarak devam ediyor çünkü o süre yapılar yer sarsıntısı görmemişti ama şimdi yapılar yıpranmış durumda.

Daha minik bir depremde daha pozitif yapı yıkımlarıyla aleyhinde karşıya kalabiliriz. İzmir belediyelerinin elini çok daha çabuk tutması gerekiyor. Bu stres devam edecektir. ACILEN doğaüstü bir durum yok. Her şey fazla herzamanki seyriyle gidiyor."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/prof-dr-ovgun-ahmet-ercandan-endiselendiren-deprem-uyarisi-haberi-535875