MedyaRadar'ın haberine tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, Müge Anlı’nın sunduğu “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programının, “yayınlama ahlak ilkelerinin hiçe sayıldığı” gerekçesi ile üst kurul gündemine alınmasını istek etti.

Taşcı, dilekçesinde; “Gençlerin bütün yaşamlarını etkileyecek, geleceklerini şekillendirecek sınava hazırlanırken;  morallerinin bozulmaması, her türlü stresten uzakta kalmaları gerektiği bilimsel bir gerçekken, sunucunun kendini haklı kullanmak çabasıyla, hayatının travmasını yaşayan genç kızın bundan etkilenmeyeceğini bilimsel otoriteymişçesine yorumlaması, bu travmayı klakson sesi ve öksürükle bir tutması, öte yandan genç kızın evden kaçtığını açıklayarak ikinci bir travmaya niçin olması ve genç kızı aşağılamaya çalışması ile yayın etik ilkelerini hiçe saydığı açıkça görülmektedir” dedi.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı; ATV’de 14-15 Haziran’da yayınlanan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programını Üstteki Komite’a şikâyet etti.

Taşcı, dilekçesinde şu değerlendirmeleri yaptı:


“ATV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta hafta içi her gün saat 10:00’da yayınlanan ve sunuculuğunu Müge Anlı’nın yaptığı ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’ isimli programın, 14-15.06.2022 tarihinde yayınlanan bölümünde; doğumunda bir aileye para karşılığı evlatlık bahşedilen 18 yaşındaki genç kızı seslenmek için biyolojik anne ve iki çocuğu davetli olarak katılmış ve genç kız telefonla programa katılmıştır.

Hafta sonu üniversite sınavına girecek olan genç kız doğal olarak biyolojik ailesine tepkisini dile getirerek kendileriyle görüşmek istemediğini dile getirmiştir. Müge Anlı genç kızın tepkine adalet vererek ‘Şu lahza fazla sinirli olduğunu, gece düşünmesini ve ertesi gün bitmiş karşılaşmak istediğini’ belirterek konuyu bitirmiştir. 15.06.2022 tarihli programda yeniden telefonla bağlanan genç kızın daha sakin olduğu görülmüş ancak biyolojik ailesiyle şüphesiz görüşmeyeceğini tekrarlamıştır.

daha sonra genç kızın şu anki amcası ve babası programa telefonla katılarak kızlarının biyoloji ile ilgili ailesiyle görüşmesini, kendilerinin de özlem ettiğini ancak zamanlamanın fazla hatalı olduğunu, genç kızın bu hafta sonu üniversite sınavına gireceğini, bu durum nedeniyle moral bozukluğu yaşadığını belirtmeleri üstüne Müge Anlı, ‘Derhal Ahmet Bey, sizin kızınız altı ay evvel kaçmadı mı evden? Sizin kızınız altı ay evvel evden kaçtı mı? Cilalı yani sizin kızınızın da zaten hani sınava fazla da hazırlanışını…, burada açık açık da beni konuşturmayın… Derhal hepimiz, bazı şeyleri ben söylemiyorum, hepimiz birbirimizi biliyoruz. Demek ama bu çocuğun da bir şeyleri var yani, bir sığınma ihtiyacı var… Şimdi sınav haftası diyerek de benzeri hani hiçbir şey olmamış, her şey fazla normalmiş de, sınav haftasında kızın kafası karışıyormuş gibi olmasın, ben üniversite sınavına her zaman girdim valla kafa da karışmıyor, ne klakson çalınca dikkatin dağılıyor dıştan, ne bilmem ne de bilmem ne. Biliyorsan sorunun cevabını geçiyorsun tıkır, tıkır, tıkır yapıyorsun, ne cevabını kaydırıyorsun ne orada yanda öksüren biri dikkatini dağıtıyor, benim niye dikkatimi dağıtsın? İki defa iki dördü ben biliyorsan yanındaki öksürüyor diye dördü beş yapacak halin değil. Hiçbir şeyin etkilemediğini bilelim, hiçbir şeyinde etkilemediğinin farkına varalım, Allah sağlık versin sıhhat problemini bir kenara tutuyorum, haberdar olan sorunun cevabını bilen tak tak, tak tak, tak tak yapar. O yüzden geçin, her şeyi de açık açıkta bana konuşturmayın…’ şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

“Genç kızı aşağılamaya çalışması ile yayınlama etik ilkelerini hiçe saydığı açıkça görülmektedir”

Laf konusu programda, gençlerin tüm yaşamlarını etkileyecek, geleceklerini şekillendirecek bu sınava hazırlanırken, morallerinin bozulmaması, her türlü stresten uzak kalmaları gerektiği bilimsel bir gerçekken, sunucunun kendini haklı uygulamak çabasıyla, hayatının travmasını yaşamış genç kızın bundan etkilenmeyeceğini bilimsel otoriteymişçesine yorumlaması, bu travmayı klakson sesi ve öksürükle bir tutması, öte yandan genç kızın evden kaçtığını açıklayarak ikinci bir travmaya niçin olması ve genç kızı aşağılamaya çalışması ile yayın etik ilkelerini hiçe saydığı açık açık görülmektedir.

“Derhal değer biçme raporu düzenlenerek birincil üstteki komite buluşma gündemine alınması…”

Söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesi birinci Fıkrası; (ç) bendinde bulunan, ‘İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine tutarsız olamaz, birey veya kuruluşları tenkit sınırları ötesinde aşağılayıcı, aşağılayıcı veya kötüleme özelliğinde ifadeler içeremez’, (e) bendinde bulunan ‘Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî fikir, mezhep ve güya nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez’ hükümlerine dobra dobra aykırılık oluşturmaktadır.

Yukarıda belirttiğim Kanun maddeleri gereğince laf konusu yayın için hemen değer biçme raporu düzenlenerek birincil Üst Komite toplantı gündemine alınması hususunda gereğini talep ederim.” 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/rtuk-uyesi-ilhan-tasci-muge-anliyi-ust-kurula-sikayet-etti-haberi-550472