Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine göre Türk Tabipler Birliği, illerdeki Tabip Odaları ile sıhhat meslek örgütlerinin Covid-19'un iş hastalığı kabul edilmesi, Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren sıhhat çalışanlarına illiyet bağı aranmaksızın vefat aylığı bağlanması mücadelesi için emsal olabilecek karar çıktı.

İzmir Tabip Odası'nın Dr. Muharrem İdiz için verdiği hukuk mücadelesi sonuç verdi. İlliyet bağına bakılmaksızın dosya sonuçlandırıldı. Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren meslek yeri hekimi Dr. Muharrem İdiz'in yakınlarına vefat geliri bağlandı.

İLK BAŞVURUYU İZMİR TABİP ODASI YAPTI

Bu konuda ilk başvuruyu yaptıklarını, bir yıl süren hukuki bir uğraş yürüttüklerini söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ”Dr. Muharrem İdiz, İzmir'de dükkan hekimi olarak devir yaparken, Covid-19 pandemisinin birincil günlerinde  hastalığa yakalandı, 2 Nisan 2020'de vefat etti. Pandeminin ilk döneminden bu yana, Covid-19'un sıhhat çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini açıklama ettik. İzmir Tabip Odası olarak bu konudaki yasal mücadelemizi, başlattık ve meslektaşlarımızın yakınları adına Odamızın yasal desteği ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru formu yaptık. Dr. Muharrem İdiz'in ölümünün iş hastalığı sonucu olduğunun kabul edilmesini ve yakınlarına ölüm geliri bağlanmasını istek ettik” dedi.

SGK İTİRAZ ETTİ

SGK kadar yapılan ilk incelemede, Covid-19'un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle başvurularının reddedildiğini söyleyen çamlı, bundan sonraki süreci şöyle anlattı:

"İtirazımız reddedilirken Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Durumu Kurulu'na itiraz ettik. İlgili sağlık kuruluşlarından ve işyerlerinden evraklar istenerek başvurumuz her yerde değerlendirildi.

SGK göre yapılan değerleme sonucunda, ölümün iş hastalığına alt olduğu değerlendirmesi ile meslektaşımızın eşi ve kızına, iş hastalığına ast ölüm geliri bağlandığı bildirildi."

ÖLÜM EDEN TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI AYNI ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRİLMELİ

İzmir Tabip Odası başkanı Çamlı, millet veya özel afiyet kurumu ayrımı yapılmaksızın, Covid-19 nedeniyle ölüm eden sıhhat emekçilerinin durumunun aynı çerçevede değerlendirilmesi, yakınlarının mağduriyetinin bir lahza önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Çamlı, “Afiyet emekçilerinin yakınları, uzun hukuksal süreçlerle karşı karşıya kalmamalı, sosyal emniyet hukukundan kaynaklı aylıkları ivedilikle bağlanmalıdır.  Bu öteki afiyet çalışanlarımız başvuruları içinde bir emsal oluşturur ümidindeyiz. İlliyet bağına bakılmaksızın bir lahza önce bekleyen dosyalar  sonuçlandırılmalı” biçiminde konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/saglik-calisanlari-icin-emsal-karar-haberi-532529