Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar beynin böylesine etkin çalışmasını karşılayan içerdiği yaklaşık 100 milyar asap hücresi ve arasında oluşturdukları bağlantılardır. Dolayısıyla  beyin sağlığımıza uyarı etmezsek beynimiz tam kapasite çalışamamaya ve günde ortalama 85 bin hücresini kaybetmeye başlar.

Bu da beyninizin gerekenden çok daha çabuk yaşlanması ve fonksiyon kaybetmesi anlamına kazanç.

İşte Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz'den beyin sağlığını korumanın 10 yolu...

1- İLGİLENİN

Kilo almaya başladığımızı aynaya baktığımızda anlayabiliyorken veya yüzümüzde kırışıklıkları gözle görebiliyor ve anında bir çözüm arayabiliyorken konu beynimize geldiğinde sorunu gözle göremediğimizden ayrım etmemiz fazla daha uzun zaman alabiliyor. İşte bu noktada beynimizle tekrar tekrar alâkadar almak hatta bir anlamda onu sevmek ve itina göstermek kurtarıcı nitelikte olacaktır.

2- DEPOLARINI GÜÇLENDİRİN

Bir Takım ahali işten çıkarılmak, boşanmak gibi olaylar yaşadığında yıkılırken bazıları da hayatına hiçbir şey olmamış gibi devam edebiliyor. Bunun nedenini düşündüğümüzde beyin rezervleri kavramı karşımıza çıkıyor. Beyin rezervleri beynimizin aleyhinde karşıya kaldığı umulmadık kötü  olaylarla başa çıkabilmek için baskı aldığı yerdir. Bu sebeple beyin rezervlerimiz ne kadar zinde ise karşımıza çıkan sorunlara aleyhinde biz de böylece güçlüyüz diyebiliyoruz. Bu rezervler aslında çoğu farklı şeyden etkilenebiliyor, Örneğin 10 yaşında yataktan düşüp başınızı çarptıysanız ya da ebeveynlerin baskısı ile aralıksız gerginlik aşağıda yetiştirildiyseniz beyin rezervleriniz günden güne azalır. Bütün aksine herhangi bir kafa travması yaşamadıysanız, ilgili ve sevgi doymuş ebeveynler göre yetiştirildiyseniz beyin rezervleriniz günden güne artacaktır. yine de kaç yaşında olursanız olun, bu rezervlerinizi sağlamlaştırmak için beyninizi bol bol çalıştırın.

3- KORUYUN

Beyin sarsıntıları ve hatta en küçük kafa travmaları bile hayatınızı mahvedebilir. bu nedenle beyninizi darbelere karşı gözetmek namına jurnal yaşamda her türlü tedbiri almalısınız. Mesela emniyet kemerinizi mutlaka takmak gibi…

4- ZEHİRLEMEYİN

Sigara ve alkol gibi beyinde uyuşturucu etki yaratıcı zararlı ürünleri tüketmekten kaçının. Kimyasal içerikli temizlik ürünleri, kimyasal içerikli bireysel bakım ürünleri, fazla kafein ve fazla ilaç tüketimi gibi çeşitli durumlar da beyinde toksin birikimine sebep olabilir.

5- İYİ UYUYUN

Uykusuzluk günlük yaşantıda akıl problemlerine, ruh hali bozukluklarına ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabilir. Bu sorunun en dürüst ve doğal yolu başlıca sebebi tespit etmekten geçer diyebiliriz. Örneğin  gün içerisinde aldığınız artı miktarlardaki kafein sizi uykusuz bırakıyorsa bunu saptama ettiğinizde çözüm fazla basit olacaktır. Keza ilaç göstermek yerine melatonin ve magnezyum gibi yardım vitaminleri olmak da uykusuzluğunuzu giderebilir.

6- SAĞLIKLI BESLENİN

Beynimizin yakıtı vücudumuza aldığımız besinlerdir. İşte bütün da bu sebeple sağlıklı beslenmek dinç bir beyin ile eşleştiriliyor. Bol protein, düşük glisemik indeksli besinler, yüksek lif içerikli karbonhidratlar, sebze, meyve ve sağlıklı yağlarca zengin bir yeme düzeni oluşturmak, pozitif tuzlu ve şekerden uzak durmak en içten seçim olacaktır.

7- HAREKET EDİN

Araştırmalar kan akışını düzenleyip, hücrelerin aralıksız yenilenmesini karşılayan egzersizin ruh halini iyileştirdiğini, anksiyete ataklarını önlediğini ve düşünce rezervlerini güçlendirdiğini göstermektedir. En kolay ve en etkili egzersizlerden biri ise tempolu yürüyüştür.

8- ONA DA JİMNASTİK YAPTIRIN

Konu beyin sağlığımız olunca beyin jimnastiği de en az maddesel egzersiz kadar zorunlu ve önemlidir. Yeni bir şeyler öğrendiğinizde beyninizde yeni hücreler oluşur. Dans etmek, bulmaca çözmek, bir enstrüman çalmayı öğrenmek ya da yeni bir dil öğrenmeye hedeflemek  etkin ve kolay beyin jimnastiği yöntemlerindendir.

9- HAYATA POZİTİF BAKIN

Yapılan bir çalışmada katılımcıların iki ayrı beyin tomografisi çekilmiş. İlkinde katılımcılara sevdikleri şeyleri düşünmeleri ve ona odaklanmaları söylenmiş. İkincide ise bütün tersi korku ettikleri şeyleri düşünüp odaklanmaları istenmiş. Sonuçlar alındığında pozitif, hoş şeylere odaklanan hastalarda herhangi bir problem görülmezken, negatif şeylere odaklananlarda beynin yaratıcılık, öğrenme ve hayal kurma gibi bölgelerinde sıkıntılar gözlenmiş.

10- STRESTEN UZAKTAN DURUN

Bilimsel çalışmalar sık yaşanan stresin beyinde fonksiyon kaybına ve  bu etkinin kalıcı olmasına yol açtığını göstermektedir. Beyin sağlığınız için muhtemel olduğunca stresten uzaktan durmaya bakın.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/saglikli-bir-beyin-icin-10-altin-kural-haberi-535883