İçinde bulunduğumuz pandemi günlerinde her gün yemenizi önerdiğim havuç ve turpun faydalarından ve öneminden bahsedeceğim.

Her sebze ve meyvenin kendine has özellikleri vardır ve her sebze ve meyvenin vitamin, mineral ve antioksidan içeriği birbirinden farklıdır.

Havuç: A vitamini öncüsü ve zinde bir antioksidan olan beta karoten açısından epeyce zengindir. Beta karoten antioksidan etkisi ile yaşlanma etkilerini yavaşlatır ve kanser gibi oksidanlara bağlı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Keza C vitamini için de dinç bir kaynaktır. C vitamini bağışıklık hücrelerinin yapımında ödev alır ve antioksidan etkileri mevcuttur. C vitamininin en bariz özelliği; vücutta depolanmıyor olması ve dolayısıyla her gün besinler ile uyumlu olarak mutlaka alınması gerekir.

Folat, A vitamini, manganez ve potasyum içerikleri ile bu sebzeler kalp-damar sağlığının korunması açısından da çok önemlidirler.

Turp: Kış mevsimi her tarafında beslenmemizde kayda değer yeri ve büyük faydası olan bir diğer kök sebze de turptur. Kök sebzeler çoğu vitamin ve mineral içerir. Ayrıca içeriklerinde yer alan antioksidan öğeler ile vücudumuzu özgürlük radikallere karşısında zinde ışık halkası getirirler. Kışın antioksidanların ahenkli alımı kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar.

Keza mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin içeriğinde yer alan; vitaminler, mineraller gibi pek çok gıda elementi en fazla düzeyde ve en fazla faydadır.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ 

Kaynak: www.sacitaslan.com