Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine kadar imar değişiklikleriyle şehirleri binalara boğan iktidardan hemen de köylerdeki yeşil alanları betona dönüştürecek bir adım geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırları içinde yer alan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye çıkardı. Keza köylere dışarıdan isteyen herkesin konut yapmasının önü de adamakıllı açıldı. Bir De bu şartların değişmesi, köylerdeki nüfusun giderek azaldığı bir dönemde yapıldı.

Köyleri az kalsın minik şehirlere dönüştürecek düzenlemelerin iptali için jet hızıyla Danıştay'a dava açıldı. İtiraz dilekçesinde köy hayatı, tarım, yayla, kıyı ve ormanların geleceğine karşın çok önemli endişeler dile getirildi.

AYNI PARSELE 3 VİLLA

Çevre Bakanlığı, 11 Temmuz'da yönetmeliğin 4'üncü maddesinde yaptığı değişiklikle, belediye ve mücavir bölge sınırları dışında kalan köy ve mezraların oturmuş bölge ve civarına yeni bir tarif getirdi. Mevzuat değişikliğiyle, 30 büyükşehir sınırı içerisinde bulunan köylerdeki yapılaşma sınırı 100 metreden 300 metreye çıkarıldı. Böylece köylerin civarda yapılaşma için 200'er metrelik yeni bir genişleme alanı oluşturuldu.

Hem bir parsele pat diye pozitif inşa yapılmasını yasaklayan düzenleme de yumuşatılarak, 1.5 dönümden büyük parsellerin içine 3 öbür yapının birden yapılmasının önü açıldı. Yeni düzenlemeye göre, bin 500 metrekareden büyük parsellere, her bir binanın yapı inşaat alanı 250 metrekareyi, toplam yapı inşaat alanı da 750 metrekareyi geçmemek üzere 3 adede kadar inşa yapılabilecek. Bu Nedenle benzer parsel içerisine 3 villa birden inşa edilebilecek.

ŞARTLAR YUMUŞADI

Bir öteki değişiklikle de köylere inşa yapabilmek için aranan köy nüfusuna açıklanmış olma ve köyde aralıksız oturma şartları kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle, halen şehirlerde yaşayan insanların yabancısı oldukları köylere daha kolay konut ve sözde inşa yapabilecekleri, böylece mevcut köylerin etrafında bir anlamda yabancılardan oluşan yeni bir çember oluşacağından endişe ediliyor. Yeni yönetmeliğin bilhassa Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz köylerine yoğun istek oluşturması bekleniyor.

JET HIZIYLA DAVA AÇILDI: "YÖNETMELİĞİ İPTAL EDİN"

TMMOB Şehir Plancıları Odası, köyleri şehirleştirecek düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için 8 Eylül'de Danıştay'a dava açtı. Dava dilekçesinde kırsal alanların çabucak yapılaşmaya açılacağı, köylerde gereklilik fazlası inşa kirliliğinin oluşacağı, ülkenin özellikle cazip turizm bölgelerindeki kıyı, dağ ve yayla köyleriyle Karadeniz'in fındık ve dere bahçelerinin beton yığınına dönüşeceği uyarıları yapıldı. Dilekçede, yeni yönetmelikle birlikte bağlar, bahçeler, tarlalar ve yaylalara ihtiyaç fazlası konutların yapılacağı, kırsaldaki yapı yoğunluğunun artacağı, köylerdeki nüfus istatistiklerine göre yapının bozulacağı, ekolojik sistemin hasar göreceği iddiaları yer aldı. Yayımlanan yönetmeliğin, ayrıca İmar Kanunu hem de Toprak Koruma Kanunu'na tutarsız olduğu da belirtildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sehirler-bitti-simdi-de-koyleri-imara-aciyorlar-haberi-538539