Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından perhiz yerine getirmek ya da şeker tüketimini diyet ürünlerle azaltmayı düşünenlere fena haber. Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış ya da suni olarak tatlandırılmış içecek tüketenlerin genç yaşta ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu buldu.

14 çalışmada 1,2 milyon yetişkinin verileri tahlil edildi ve bir takım katılımcılar 20 yıldan pozitif peşine düşüp takip edildi. Bu süre kapsamında 137.310 vefat oldu. Geriye Doğru kalanlarda da günde tüketilen her ek 250 ml tatlandırılmış içeceğin ölüm risklerini artırdığı görüldü.

ÖLÜM RİSKİ DAHA ARTI

Şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmek, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine kadar %5, yürek hastalığından ölme riskine göre %13 artı. Yapay olarak tatlandırılmış içecekler tüketmek ise, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine tarafından %4, kalp hastalığından ölme riskine göre ise %7 fazla.

Çin’deki Zhengzhou Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın baş yazarı Dr. Hongyi Li, Journal of Public Health’e şunları söyledi: “Ayrıca yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin ayrıca de şekerle tatlandırılmış içeceklerin yüksek tüketimi, kardiyovasküler rahatsızlık riskiyle de ilişkili. Bu data, şekerli meşrubat alımını azaltarak küresel hastalık yükünü eksilmek için bir fikir verebilir.”

BİRLEŞİK KRALLIK’TA ÖNLEMLER ALINDI

Birleşik Krallık Hükümeti, tüketimi eksilmek ve ülkenin sağlığını iyileştirmek amacıyla Nisan 2018’de içeceklere şeker vergisi getirdi. 100 ml’de 5 gr’dan pozitif şeker taşıyan alkolsüz içecek üreticilerinin Define’ye litre başına 205 liralık bir aidat ödemesi gerekiyor.

Uygulamadan sonra ertesi yıl %10 daha az şekerli meşrubat tüketilirken, bu içeceklerin satışları çoğunlukla değişmedi. Uzmanlar, alışveriş yapanların vergiyi ödemekten sakınmak için alternatif, düşük şekerli içeceklere geçtiklerini veya üreticilerin tarifleri yeniden düzenlediklerini söylüyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sekersiz-icecekler-daha-saglikli-degil-haberi-532365