Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve KOM Daire Başkanlığı, İstanbul Finansal Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Finansal Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Vergi Denetleme Kurulu Başkanlığı görevlilerinin birlikte yürüttüğü kara para soruşturması sonuncu hazırlanan iddianamenin detayları kesin oldu.

İddianamede, Define ve Maliye Bakanlığı’na emrindeki Parasal Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) “suçtan hasar gören”, Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte 10 kişi “kesin olmayan” olarak yer aldı.

İddianamede, MASAK tarafından 28 Eylül 2020 tarihinde savcılığa çözümleme raporu gönderildiği, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz’ın çevresinde yer alan şahıslarla müşterek hareket ederek, ABD’deki irtibatları doğruca elde ettikleri hileli kazançları fazla sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları ya da yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları ileri sürüldü.

SBK Holding Anonim Şirketi, Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Isanne SARL ve Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketleri de “malen sorumluluk sahibi” olarak gösterildi.

GERÇEK FAYDALANAN KİŞİ

Yapılan para transferi işlerine de iddianamede yer verildi. Hakkında yakalama kararı yer alan Sezgin Baran Korkmaz için iddianamede şu ifadeler yer aldı:

“Kom Daire Başkanlığı’nca tanzim edilen 28/12/2020 tarihli Araştırma Raporuna göre; araştırma konusu şirketlerdeki ortaklık yapısı, idare kurullarında sıkça yaşanan değişiklikler, şirketlerdeki hisse devirleri ile kararsız Sezgin Baran Korkmaz’ın kendisi ile akrabalık, çalışan kaydı, şirket ortağı, yönetim kurulu üyesi vb. sıfatlarda devir almalarının, şahısların hesaplı durumları ile bağdaşmayan hayatın olağan akışına aykırı Havale/EFT/Swift yapmalarından ‘hakiki faydalanan’ kişinin güvenilmez Sezgin Baran Korkmaz olduğu saptama edilmiştir.”

PARA TRAFİĞİ 

MASAK Başkanlığı kadar hazırlanan Temize Çıkartma İncelemesi Raporu’nda bulunan tespitlere göre Sezgin Baran Korkmaz’ın, yüzde 100 hissesine sahip olduğu SBK Holding yoluyla 2013 – 2016 yılları arasında 46 milyon 608 bin doları, Lüksemburg’da kurmuş olduğu ISANNE SARL şirketi ve SBK Holding’in daha alçak şirketlerinden olan Biofarma ilaç Sanayi A.Ş. vasıtasıyla da 2015 – 2016 yılları arasında 40 milyon dolarlık hileli kazancı ABD’de yer alan Bank Of America’daki hesabına gönderdiği tespit edildi.

Korkmaz’ın 6 milyon doları da zincir biçiminde ilerleyen işlemlerle, gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak amacıyla akladığı öne sürüldü.

7 BUÇUK YIL HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz hakkında “Suçun konusunu yaratıcı malvarlığı değerini, bu özelliğini kasten satın olmak, kabul etmek, bulundurmak veya göstermek” suçundan ayrı olarak 3 yıldan 7 yıl 6’şar avuç içi değin hapisle cezalandırılması istendi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sezgin-baran-korkmaz-abdye-86-milyon-dolar-kacirmis-haberi-532656