Sözcü Gazetesi'nden İsmail Saymaz'a konuşan Korkmaz’ın avukatları tutuklama talebinin ABD makamlarından geldiğini belirterek, yargılamanın birincil etapta Avusturya’da yapılacağını söyledi.

İKİ KARDEŞ MAHKUM OLMUŞTU

ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak meslek insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Türkiye’deki varlıklarının ABD göre geri alınmasını istek etmişti. ‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de duruşma boyunca haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve hükümlü olmuşlardı.

ONLARCA ŞİRKETE YATIRIM YAPTILAR

2014-2018 yılları aralarında Türkiye’ye gönderilen paralar ile SBK’nin kontrolünde hap, inşaat ve teknoloji öncelikle elde etmek üzere çoğu bambaşka yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye’ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil edinmek üzere, SBK ve SBK’ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda davalı olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Ana adı Levon Termendzyan olan Dermen'in SBK’nın Türkiye’deki finansörü olduğu bahis edilmişti.

TÜRKİYE’DE DE DAVA AÇILMIŞTI

SBK Holding ve ast altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye'de de dava açılmıştı. Geçtiğimiz ay birincil duruşması yapılan davaya hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz yurtdışında olduğu için katılmamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma dahilinde, SB Holding ve holdinge ast altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Uğraş Şube Müdürlüğü'nce geçen sene 29 Aralık'ta işlem düzenlemişti.

Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz, operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış ve Ocak ayında Türkiye'ye döneceğini söylemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu, SBK Holding’in sahibi iş adamı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki mal varlığı değerini temize çıkartma soruşturmasını tamamlayarak Nisan ayında iddianame hazırlamıştı.

İddianamede, Define ve Maliye Bakanlığı'na emrindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) “suçtan hasar görebilen”, Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte 10 kişi “şüpheli” olarak yer aldı.

İddianamede, MASAK göre 28 Eylül 2020 tarihinde savcılığa analiz raporu gönderildiği, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz'ın çevresinde yer alan şahıslarla ortak hareket ederek, ABD'deki irtibatları doğru elde ettikleri hileli kazançları çok sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları veya yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları ileri sürüldü.
SBK Holding Anonim Şirketi, Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Isanne SARL ve Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketleri de “malen sorumlu” olarak gösterildi.

HAKIKI FAYDALANAN KİŞİ

Yapılan para transferi işlerine de iddianamede yer verildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Sezgin Baran Korkmaz için iddianamede şu ifadeler yer aldı:

“Kom Daire Başkanlığı'nca tanzim edilen 28/12/2020 tarihli Araştırma Raporuna kadar; araştırma konusu şirketlerdeki ortaklık yapısı, idare kurullarında sık sık yaşanan değişiklikler, şirketlerdeki hisse devirleri ile kararsız Sezgin Baran Korkmaz'ın kendisi ile akrabalık, çalışan kaydı, şirket ortağı, yönetim kurulu üyesi vb. sıfatlarda ödev almalarının, şahısların ekonomik durumları ile bağdaşmayan hayatın alışılmış akışına tutarsız Havale/EFT/Swift yapmalarından ‘reel faydalanan' kişinin kesin olmayan Sezgin Baran Korkmaz olduğu tespit edilmiştir.”

PARA TRAFİĞİ

MASAK Başkanlığı göre hazırlanan Temize Çıkartma İncelemesi Raporu'nda Sezgin Baran Korkmaz'ın para trafiği şöyle anlatıldı:
“*Yüzde yüz hissesine sahip olduğu SBK Holding A.Ş. vasıtasıyla 2013-09/11/2016 tarihleri arasında toplamda 46 milyon 608 bin 135 USD hileli kazancı,

* 17/06/2015-03/11/2016 tarihleri aralarında Lüksemburg'da kurmuş olduğu ISANNE SARL şirketi ve SBK Holding'in daha alçak şirketlerinden olan Biofarma ilaç Sanayi A.Ş. vasıtasıyla 40 milyon USD haksız kazancı,

* Kişiye Özel hesapları üzerinden ABD'de bulunan Bank Of America isimli bankadaki hesabına gönderdiği 6 milyon  USD haksız kazancı zincir şeklinde ilerleyen işlemlerle, gayrimeşru kaynağını sır olarak saklamak ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, değişik banka işlemlerine ast tutarak, kabul ederek, bulundurarak ve kullanarak akladığı…”

7 BUÇUK YIL HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz hakkında “Suçun konusunu yaratıcı malvarlığı değerini, bu özelliğini kasıtlı olarak satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya göstermek” suçundan ayrı ayrı 3 yıldan 7 yıl 6'şar avuç içi kadar hapisle cezalandırılması istendi.

ÖNCE EL KONULDU SONRA KALDIRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı göre başlatılan soruşturma zarfında SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz ile 13 kişinin ve tüm şirketlerinin mal varlığına 30 Eylül 2020 tarihinde el konulmuştu. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu 6 Ekim 2020 tarihinde ise değişken 14 kişi ve şirketlerin banka hesapları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına resen karar verdi. Savcılık Türkiye Bankalar Birliğine yazı yazarak banka hesaplarında bulunan bloke ve tedbirlerin ivedi kaldırılması talimatını verdi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sezgin-baran-korkmaz-avusturyada-tutuklandi-haberi-534338