ABD’nin talebi üstüne Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın birincil ifadesinden bilgiler sızdı. ABC Gazetesi'nden Serkut Bozkurt ve Ali Isıyel'in haberine tarafından Korkmaz, birincil ifadesinde, meslek yaptığı siyasilerle ilgili veri vermeyi önerge etti. Ama ABD’li yetkililer, Korkmaz’ın bu teklifini davanın kriminal olması ve siyasi bir tarafının olmaması gerekçesiyle reddetti.

Bu Nedenle Sezgin Baran Korkmaz’ın uzlaşma seçeneği önünden kaldırıldı. Bunun sebebinin ise daha önce yeminli olmasına rağmen yalan açıklama vermesi olabileceği söyleniyor.

Oysa ABD’li yetkililer, ABD’de mahkemeye çıktığında kendisini ifade edebileceğini söyledi. Anlaşmanın bir yolu var, o da Korkmaz’ın tüm parayı iade etmesi.

İADE ÖNCELİĞİ ABD'DE

ABC'nin edindiği bilgilere kadar Sezgin Baran Korkmaz’ın yalnızca bayramlarda güvenlik müdürlerine verdiği sus payı 3 milyon doları buluyor.

ABD’deki yargılamada bu paraları nereye harcadığı sorulduğunda Korkmaz’ın bunun hesabını vermesi gerekecek.

İddiaya göre özellikle İstanbul Emniyeti tarafından Korkmaz’dan büyük rüşvetler alındı. Bu rüşvetlerin içinde saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Korkmaz’ın ‘çok sevdiği’ gazetecilere ise altın kalem hediye ettiği bahis ediliyor.

Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesinde öncelik ise ABD’ye ait. Çünkü Türkiye, ikinci sırada talep eden ülke.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, dün yaptığı açıklamada Korkmaz'ın iade işlemleri için sürecin başlatıldığını söylemişti.

AVUKATINDAN AÇIKLAMALAR

Türkiye’de hakkında “kara para aklamak” suçunu işlediği iddiasıyla İstanbul 10. Asliye Canice Mahkemesi’nde dava açılan Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Volkan Dülger, Habertürk’ten Yasemin Güneri’ye konuştu.

Dülger, Yargı Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını oysa Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini söyledi.

“AYNI SUÇTAN ÇİFTE YARGILAMA OLMAZ”

Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu vurgulayan Dülger, ABD’de de 'kara para temize çıkartma' suçundan hakkında soruşturma açılmasına karşın 'Türkiye'de bu konuda dava çözülmüş olmasının daha kayda değer olduğunu' savunarak, “Benzer suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Anlaşma kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

"TÜRKİYE’DE HAPİS YATMAZ"

Dülger, Korkmaz’ın ABD'de yok, Türkiye’de yargılanmak istediğini belirtti; buna mazeret olarak da ceza kanunu gösterdi: "Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla değin olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Fazla da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de pozitif cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Fakat karar mercii Avusturya Mahkemesi.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Avusturya mahkemesinin bugün dominant karşısına çıkacak olan Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili öncelikle iade sürecinde tutuklu kalıp kalmayacağına karar vereceği aktarılıyor.

İade sürecinin aylar sürebileceği belirtilirken, avukat Dülger Korkmaz'ın illa ki davayı önce açan ülkeye iade edilmesi gibi bir durumun olmadığı görüşünde. Dülger, “Türkiye’ye iade edilmesi gerekir. Hukukun genel ilkeleri gereğince" derken, Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması sebebiyle 'işadamı' olarak kabul edilmesi halinde hür kalmasının da olası olduğunu savundu. Dülger, bir yana da Korkmaz'ın ABD'ye de Türkiye'ye de iade edilmeme ihtimali olduğu yorumu yaparak, Avusturya için "İki ülkeye de vermeyebilir. Çünkü verilmiş bir mahkumiyet kararı yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sezgin-baran-korkmaz-ilk-ifadesinde-neler-soyledi-haberi-534429