Lafçı Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Sezgin Baran Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 14 birey hakkında kara para aklama kabahatinden yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Eylül’de firmalarının tüm mülk varlıklarına el konulması için 10. Barış Egemenliğine arzda bulunmuştu.

KANIT ELDE ETMEYE MÜTEVECCİH ARZ 

Savcılığın arzının kanıt elde etmeye müteveccih olduğunu belirten dominantlık, Sezgin Baran Korkmaz ve Jacop Ortell Kingston, İsaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston, Lev Dermen, Doğa Dodan, Kamil Feridun Özkahraman, Alptekin Yılmaz, Mehmet Demir, Yakup Levent Korkut, Zeynel Eren, İzzet Bozkurt’un kara para aklama yargılaması sebebiyle mülk varlıklarına el konulması karar vermişti.

SAVCILIK RESEN KARAR VERDİ

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Kabahatleri Soruşturma Ofisi 6 Ekim tarihli kararıyla soruşturma safhasını dikkate alarak kuşkulu 14 birey ve firmaların banka hesapları üzerindeki önlemlerin kaldırılmasına resen karar verdi. Savcılık Türkiye Bankalar Birliğine yazı yazarak banka hesaplarında bulunan bloke ve önlemlerin seri kaldırılması yönergesini verdi.

EL KOYMA KARARININ KALDIRILMASINI DA İSTEDİLER 

Sezgin Baran Korkmaz ve 13 kuşkulunun savcılığa işletme ve mülk varlıklarına konulan el koyma kararının kaldırılması için müracaat ettiği de bilindi.

Amerika Birleşik Devletleri ARZ ETTİ İDDİASI 

Amerika Birleşik Devletleri’de Utah Federal Savcılığı, duruşmaya müracaat eterek iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın SBK Türkiye'deki varlıklarının Amerika Birleşik Devletleri tarafından geri alınmasını arz etmişti.

‘Kingston Kardeşler’in Amerika Birleşik Devletleri Definesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar etrafındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye sevk edildiği görülmüş, iki kardeş de duruşma müddetince haftalarca tanıklık yaparak kabahatlerini itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

ONLARCA İŞLETMEYE YATIRIM YAPTILAR 

2014-2018 seneleri arasında Türkiye'ye sevk edilen paralar ile SBK'nin hakimiyetinde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere bir hayli değişik alanda yatırımlar yapıldığı ve firmalar alındığı yeniden kardeşlerin mahkemelerde verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı.

Kingston Kardeşler, Türkiye'ye yolladıkları paraların operasyon dokümanları da dahil olmak üzere, SBK ve SBK'ya yakın başka Türkiye iletişimleri ile alakalı irtibat bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı mahkemelerde maznun olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; kabahatli bulunarak mahkum olmuştu. Gerçek ismi Levon Termendzyan olan Dermen’in SBK'nın Türkiye'deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

Kaynak: www.sacitaslan.com