Kamuyu Yakma Platformu’nda (KAP) satış işlemleriyle ilgili açıklama gönderen şirket ‘projede bulunan yapımı devamlı 205 odalı 5 yıldızlı otel bloğu…’ ifadelerini kullandı.

Ancak şu an bırakın yapıma devam edilmesini, şirketin inşaata bir tırnak bile çakmaması lüzumlu. Çünkü hem mahkemenin ÇED kararı var hem de belediyenin duruşma kararına dayanarak inşaatın kapısına vurduğu mühür…

Diken’in haberine tarafından Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi 3 Ağustos’ta Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin ‘çevresel etki değer biçme (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etmişti.

Kararda, projenin otel ve ev projelerini bir arada kapsamasından dolayı ÇED’den muaf tutulamayacağı vurgulanmıştı.

Karardan beş gün daha sonra Marmaris Belediyesi inşaatı mühürlemiş fakat buna karşın şirket çalışmalarına devam etmişti. Bu çalışmaları görüntüleyen çevre aktivistleri de gözaltına gücenmiş, vatandaşlar da “Kolluk kuvvetlerinin müdehale etmesi gerekenler çevreciler yok, hukuku çiğneyerek inşaata devamlı Sinpaş’tır” sözleriyle tepki göstermişti.

‘Yapımı devamlı’ otel

KAP’taki açıklamada şöyle dendi: “Projede yer alan yapımı sürekli 205 odalı 5 yıldızlı otel bloğunun potansiyel alıcılarının bulunması ve bu alıcılarla satış görüşmelerinin yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine, yapılacak görüşmelerde minumum değerin alınması için otel bloğunun değerini saptama ettirmek üzere Lotus Gayrimenkul Değerleme A.Ş. firmasına gayrimenkul değerlendirme raporu hazırlatılmasına karar verilmiştir.”

Hukuken şirket şu anda satmak işlemi yapamaz. Çünkü hem ÇED keza de ruhsatlarla ilgili aralıksız yargı süreci var.

ÇED yönetmeliğinde şöyle deniyor: “‘ÇED olumlu’, ‘ÇED zorunlu değildir’, ‘ÇED kapsam dışı’ yazısı alınmadan hiçbir projeye başlanamaz. Yatırım yapılamaz. Teşvik onay izin yapı ve tatbik ruhsatı verilemez.”

Ne olmuştu?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satılmıştı. 1988’de Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlamıştı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilememişti. Kesin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat ayrıntılarıyla durmuştu.

Sinpaş Holding, 2010 başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks ev gerçekleştirmek için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurmuştu. Belediyeyse imar planında belirli hükümler çerçevesinde ev yapımına izin vermemişti.

Muğla valiliğiyse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED zorunlu değildir’ kararını vermişti.

Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için eylülde Marmaris Büyük Kasaba Konseyi yürütme kurulu üyelerince, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Dava sonucu ‘ÇED’ vizesi 4 Ağustos’ta iptal edildi.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/sinpas-marmaris-kizilbuk-projesinin-bir-bolumunu-satiyor.html