Sputnik'in haberine göre Facebook, Instagram ve Twitter yöneticileri ise kullanıcıların bu gibi kurum ve kişilere şeref etmemesi uyarıyor.

Doğrulanmış hesap anlamına gelen 'mavi tik’ özelliği farklı kuruluşlar tarafından yüksek fiyatlar karşılığı sosyal medya kullanıcılarına sunuluyor.

Ama kimi firmalar bunu bir üçkâğıt yöntemi olarak kullanıyor.

Sahte hesap ile çaba için 'doğrulanmış hesap' yöntemi

Sosyal medya platformları çıktığı birincil günden bu yandan sahte hesaplarla çaba etmek için o kadar çok usul deniyor. Çoğu kişi ve kurumların sahte hesaplarla taklit edilmesi ve mağduriyet olması üstüne ilk olarak Twitter 2009 yılında 'doğrulanmış hesap' yöntemiyle bu sorunu çözmek istedi.

Bu doğrulanmış hesaba sahip elde etmek isteyen ve taklit edilmekten korkan kişi ya da kurumlar bazen kimlik bilgileri bazen ise hakkında çıkan haber ya da makaleleri Twitter’a sunarak onaylama bekliyor.

Hesaplarının kendilerine ait olduğunu kanıtlanmasının gerisinde, Twitter kullanıcı isminin yanında bir düzeltme rozeti veya insanlar diliyle mavi tik ekleyerek süreci tamamlıyor.

Twitter başlattı, öteki platformlar peşine düşüp takip etti

Mavi tik, sorunun çözülmesi açısından başarılı bir yöntem olarak görülürken öteki sosyal ağ platformları da Twitter’ın bu yöntemini takip etti.

İlk olarak Twitter, sadece gereksinim duyanlara yok, çoğu isim ve kurumlara da düzeltme rozeti verdi ve bu da tartışmaları beraberinde getirdi.

Verilen ‘hatalı’ doğrulamalar Twitter’ı politikalarını her yerde gözden geçirmeye itti ve sonunda platform, düzeltme rozetini vermeyi durdurduğunu açıkladı. Fakat bu yıl Twitter, 4 yıl bir aradan daha sonra yine politikalarında değişikliğe gittiğini, zorunlu uyarı ve önlemlerle ‘doğrulanmış hesap’ özelliğini her yerde faal ettiğini duyurdu.

Sosyal medya platformları ile özel anlaşması olduğunu iddia eden çoğu birey veya kurum, kullanıcılara vergi karşılığı mavi tik vereceğini bahis ederek önemli miktarda paralar kazanmaya başladı.

'Rozet almanın tek yolu başvuru formu içi başvuru'

Geçerli rozetin naısl alınacağı konusunda Bloomberg HT'den Barbaros Gördü'ye konuşan Facebook yetkilileri, “Facebook ve Instagram hesapları için doğrulanmış bir rozet almanın tek yolu tatbik içinden başvurmaktır” diyerek kullanıcıların öbür kurum ve kişilere haysiyet etmemesi gerektiğini vurguladı.

Twitter da, yaptığı özel açıklamada “Para ya da özel mali bilgiler elde etmek için Twitter'da üçkâğıt taktikleri kullanmak kurallarımıza aykırıdır. Kurallarımızın ihlal edildiğini saptama ettiğimizde, yaptırım önlemleri alırız. Fena aktörlerin sürekli olarak gelişen yöntemlerine düzen sağlıyoruz ve sektör geliştikçe politikalarımızı yinelemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/sosyal-medya-devlerinden-mavi-tik-uyarisi-haberi-537154