Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre İngiltere'de 13.7 milyon kişinin aşılandığı ucuz ve klasik aşı AstraZeneca, nedense bir tek Almanya ile AB‘de tehlikeli, her seferinde de tehlike grupları değişiyor. Halkın kafası şaşkınlık içinde olmuş durumda. Şüpheleri onarmak için Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier de, dün AstraZeneca aşısı oldu.

Elinin aşağı Almanya'da üretilen BioNTech ve ABD'nin Moderna aşısı olan Steinmeier, bir dozu mRNA aşılarının 10'da biri fiyatında olan AstraZeneca'yı seçti. Steienmeir, “Avrupa'da onaylanan her aşıya güveniyorum. Pandemiden çıkışın yolu aşı” açıklaması yaptı. Başbakan Merkel de, sırası gelince AstraZeneca aşısı yaptıracağını açıkladı.

Amerikan Pfizer ve Moderna aşılarından 10 kat daha ucuz olan AstraZeneca aşısı, keza herzamanki yöntemlerle üretildiği ayrıca de saklanması basit olduğu için sıkça hedef seçiliyor. İlk onaylama aldığında, “Şüphesiz 60 yaş üstüne uygulanamaz” denilen aşı için, bu kere “60 yaş altına kullanılamaz fakat üstüne kullanılır” deniliyor. Aşı için her defasında ayrı gerekçeyle yasaklar getiriliyor, yasakların ardından hemencecik “Pfizer'in aşısının etkisi yüzde 91, Moderna'nın yüzde 90” gibi haberler yayınlanıyor.

PAHALI AŞI SİPARİŞLERİ ARTIYOR

AstraZeneca bir zaman durduruluyor, deneniyor ve sonra her yerde özgürlük bırakılıyor. Ama Avrupa'da aşılama da gitgide artarak gecikiyor ve pahalı aşılardan daha fazla ısmarlanmak zorunda kalınıyor.

mRNA aşıları üreten ABD'li şirketlerin, olağan ve insan genomundan ya da zayıflatılmış virüsten üretilen ucuz aşılarla savaşı dikkat çekiyor. Daha yeni meydana çıkan Johnson & Johnson aşısına karşı hemencecik karalama kampanyası başlatıldı ve “Aşının alt etkilerini ön plana içeri almamak güvenli olmayan” diyenler, bunu aniden manşetlere taşıdı.

Rus ve Çin aşısına karşısında danışıklı dövüş teorileri sürdürülüyor. İngiltere'de 13.7 milyon kişinin aşılandığı ve bir elin beş parmağından eksik kan pıhtılanmasının görüldüğü AstraZeneca'nın ast etkilerinin araştırması ise AB'de halen devam ettiriliyor.

‘İKİNCİ DOZ mRNA OLABİLİR’

Alman aşılama kurulu Stiko, birinci aşıyı AstraZeneca olanların, ikinci aşıyı Moderna ya da Pfizer/BioNTech'in mRNA aşılarından olabileceğini açıkladı. Böylece, dev ilaç ve aşı şirketleri bir mevzi daha kazanmış oldu. Kan pıhtılaşması ya da tromboz çare edilebiliyor. Bu aşıya karşısında böyle bir kararsızlık varsa, paralel olarak bunu önleyici ilaçlar da verilebileceği belirtiliyor.

ASTRAZENECA'DA ÜÇ ŞÜPHE

Uzmanlar, AstraZeneca konusunda üç şeyden şüpheleniyor:

1) İngiltere dıştan, yani Avrupa ülkelerindeki fabrikalarda bir sorun olması. Burada kullanılan temel aşı materyallerindeki ince farklılıklar.

2) İngiltere'de 13.7 milyon birey aşılandı lakin bunlar yaşlılardı. Almanya'da ise, önce „Bu aşı yaşlılara yaramıyor“ denilerek gençler aşılandı. Aşının gençlerde kan pıhtılaşmasına neden olması daha yüksek olabilir.

3) Aşının geliştirdiği antikorların, heparin ve trombosit kümelerine saldırdığı, daha büyük kümerele yol açtığı sanılıyor. Zincirleme reaksiyona adenovirüslerin bir parçasının neden olduğu şüphesi olsa da, bu da bütün olarak kanıtlanmış değil.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/steinmeier-astrazeneca-asisi-oldu-tartismalar-alevlendi-haberi-530769