Lafçı Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Suudi Arabistan'daki süpermarketlerde Türkiye'de üretilen mahsuller raflardan indirilirken yerine Yunanistan, Mısır ve Fas'ta üretilen mahsuller yerleştiriliyor. Riyad'da pek çok süpermarkette Türk mahsullerinin bulunduğu raflara Yunan sancakları asılarak, “Yeni mahsuller gelmiştir” bülteni yapılıyor. Suudi Arabistan'daki Türkiye boykotu dağılırken Türkiye'de hükümetten mevzu ile alakalı fotoğrafı bir açıklama henüz gelmedi.

20 MİLYAR $ İDDİASI

Boykotun ilk fotoğrafı bültenini attığı bir tweet ile yapan Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı Ajlan Al Ajlan son yaptığı açıklamada ise boykotun Türkiye'ye 20 milyar dolara mülk olacağını iddia etti. Ajlan, Suudi medyasına verdiği son beyanatta “Türkiye'ye 1.5 milyon turiste mülk olacak bu boykotun onlara maliyetinin büyük olacağını düşünüyorum. Binlerce yatırımcı, turizm sektörü ve ithalat… Ülkedeki her işadamının ve şahsın vazifeyi, hükümetimizi ve insanımızı amaç alan bir ülke ile ilişkiyi kesmektir” dedi.

Bir başka haberde ise AFP muhabirinin Riyad'da bir süpermarkette satış personellerinin tüm raflardaki Türk mülkü mahsulleri kaldırdığını gördüğüne yer verildi. Türk beyaz peynirlerinin yerine Mısır imali peynirler yerleştirildiğini, tüm Türkiye imali çikolata ve şekerlemelerin raflardan kaldırıldığının belirtildiği haberde mevzubahisi süpermarketin müdürünün, “Bu çok hassas bir mevzu” dediğine ve kaldırılan mahsullerin sonucuna dair bilgi vermediğine de yer verildi.

Türk burgerin Yunan olması dünya medyasında

Suudi Arabistan'ın Türk mülklerine fiilen boykot uygulaması dünya medyasının da gündemine girdi. Sozcu.com.tr'nin geçtiğimiz hafta yazdığı Suudi fast food zinciri Herfy'nin menüdeki Türk burgerini Yunan burgeri olarak değiştirmesi dün Bloomberg sayfalarında da yer buldu.

Habere göre işletme, Yunan burgeri olarak değiştirdiği mahsulün maliyetini de düşürdü. Suudi firmanın bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere bir hayli yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada.

Kaynak: www.sacitaslan.com