Reuters'ın haberine göre Suudi Arabistan’da Othaim Markets, Danube Supermarkets, Tamimi Markets ve Panda Retail Company, mevcut stoklar satıldıktan sonra Türk mülklerini stokta bulundurmayı durduracaklarını duyurdu.

Othaim Markets işletmeyi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Liderlerimiz, hükümetimiz ve güvenliğimiz kırmızı çizgi ve hasar görmeyi kabul etmiyorlar” dedi.

Suudi Arabistan hükümetinin medya büroyu, yetkililerin Türk mülklerine rastgele bir kısıtlama getirmediğini söyledi.

Ancak, Türk mülklerinin ithalatına müteveccih gayri fotoğrafı bir boykot sırasında, geçen hafta başşehir Riyad’daki bazı perakende mağazalarında alıcıların Türk mülklerini satın almamaları güzergahında ihtarlar görüldü.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, bu ayın başlarında boykot çağrısında bulundu.

Sosyal medyada, #Boycott_Turkish_Products ve #Turkish_Products_Boycott_Camapaign yaftaları geçen ay trend oldu.

Othaim Markets’tan alışveriş yapan Suudi bayan Oum Nasser el-Harbi, “Süpermarkete geldim ve tüm Türk mahsullerinden almadım, zira hükümetle beraber hareket etmemiz gerekiyor, hepimiz tek el gibi olmalıyız” dedi.

TİCARET MERKEZİ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan da, Türk mülklerinin ihracatında Suudi Arabistan’da giderek çoğalan, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise görece daha az meseleler yaşandığını söyledi.

Erdoğan, “Suudi Arabistan’da kasvet var, azıcık da Birleşik Arap Emirlikleri’nde var… Bir yıldır sürüyor ama son yarıyılda artık Suudi Arabistan’da iş adamlarına ‘Made in Turkey almayacaksınız’ doğrultusundaki baskı iyice ortaya çıktı” diye konuştu.

Önde gelen sekiz Türk iş dünyası grubu 10 Ekim’de Suudi Arabistan’ı ticari ilişkileri geliştirmek için harekete geçmeye çağırdı.

Tekstil ihracatçıları ve yüklenici şirketler de dahil olmak üzere iş dünyası grupları yaptıkları açıklamada, “İki ülke arasındaki ticareti yasaklamaya müteveccih rastgele bir fotoğrafı veya gayri fotoğrafı teşebbüs, ticari ilişkilerimiz üzerinde negatif tesirlere neden olacak ve her iki ülkenin ekonomisine de hasar verecektir” dedi.

TİM bilgilerine göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 2019 senesinde 3.1 milyar dolar olarak asıllaşmıştı. Bu sene şimdiye kadar, ne Türkiye ne de Suudi ticaret bilgileri iki doğrultulu ticarette daha evvel görülmemiş kadar büyük bir düşüş göstermedi.

İkinci çeyrekte Türkiye, Suudi Arabistan’ın toplam ithalat bedeli açısından 12. ticaret ortağı oldu. Son bilgiler, Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı ithalatın Haziran ayındaki takribî 180 milyon dolardan Temmuz ayında 185 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor.

Bazı Suudiler ise Türkiye’ye ikili ticarette hala değer katıyor.

Obaid Alosaime, “Harcayıcı olarak Türk mahsullerinin yüksek niteliğe sahip olduğunu mantıklı bir maliyette olduğunu görüyorum” dedi ve boykotun, alternatiflerini kısıtlayarak Suudi harcayıcılara hasar vereceğine sözlerine ilave etti.

Kaynak: www.sacitaslan.com