Sözcü Gazetesi'nden Arzu Güvemli'nin haberine kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kente yeni taksi kazandırılması teklifine sert şekilde muhalefet eden Eyüp Aksu'nun başkanı olduğu İstanbul Otomobilciler (Taksiciler) Esnaf Odası, geçtiğimiz sene mahkemeye başvurarak UKOME kararı ile düzenlenen Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi’nde (TUDES) yer alan bir takım maddelerin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istemişti.

Esnaf odasının dava dilekçesinde, TUDES yaptırım cetveli ile benzer fiilden idari para cezası, trafikten men ve cinayet puanı uygulamaları ile keza araç sahibine keza de aracı kullanan şoföre ayrı ayrı cezalar uygulandığı kayıtlı ve bu durumun kabahat ve cezada şahsilik ilkesine tutarsız olduğu savunulmuştu.

TECAVÜZ, DOLANDIRICILIK, FİİLİ SALDIRI

İptali istenen maddeler aralarında tecavüz ve benzeri toplumda infial yaratabilecek yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunulması halinde suçu işleyene TCK dahilinde verilecek cezaların haricinde suçu işlememiş olan tarafa da cinayet uygulanmasına ilişkin 9’uncu madde de yer aldı.

Haksız kazanç sağlanması, yolcunun dolandırılması, yolcuya, denetleme görevlilerine, öteki sürücülere ya da üçüncü şahıslara fiili saldırıda bulunulması, kavgaya karışılması, şahısların darp edilmesi durumunda taşımacı ve şoförlere ayrı olarak canice uygulanmasına ilişkin maddelerin de iptali talep edildi.

MAHKEME: "YETKİ BELEDİYEDE"

İstanbul 3. İdare Mahkemesi, 30 Kasım 2021 tarihli kararı ile dosyayı karara bağladı ve oybirliği ile davayı reddetti. Mahkeme, meslek odasının cezai yaptırımların kanunla düzenlenmesi gerektiği yönündeki itirazına karşı 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesini hatırlattı.

Bu yasa ile  ulaşımla ilgili devir ve yetkilerin yerine getirilmesi amacıyla  büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kurulduğu kaydedilerek UKOME’lerin günün gelişmelerine göre ulaşım hizmetinin sağlıklı ve güvenli yürütülebilmesi için hukuki sınırlar içinde her türlü tedbiri almaya yetkisine sahip olduğu vurgulandı.

Dava konusu UKOME kararları ile yapılan düzenleme ile getirilen değişikliklerin, kent genelinde yapılan ulaşım hizmetlerinin; kaliteli ve tehlikesiz olmasını, takibi ve kontrolü ile denetim ve gözetiminin yapılması amacını taşıdığına uyarı çekilerek  bu konunun belediyelerin sahip olduğu genel yetki sınırları içinde olduğu kaydedildi. Düzenlemenin kamu yararına yerinde olduğu sonucuna varıldı.

“ŞAHSİLİK İLKESİ İHLAL EDİLMEDİ”

Kararda hem hukuka kuraldışılık sebepleri olarak ileri sürülen temel iddialardan birinin aynı fiil sebebiyle ansızın fazla ceza verilmesi ve kabahat ve cezada şahsilik ilkesinin ihlal edildiği yönünde olduğu, oysa hukukta ayrı yasal düzenlemelerde vasıta sahibinin veya işverenin sorumluluğunu aranjör çok sayıda yasa hükmü olduğu aktarıldı.

Kararda “Dolayısıyla aynı fiilden nedeniyle pat diye çok ceza verildiği veya kabahat ve cezalarda şahsilik ilkesine aykırı hareket edildiğinden söz edilmesi olası değildir” denildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/taksicilerin-ibbye-actigi-dava-reddedildi-haberi-542214