Şehrin Patronları sitesinin haberine göre İstanbul Polisi’nin düzenlediği ve Cumhuriyet tarihinin en kayda değer tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ele geçirilen 14 bin parça eserin, yarısının müze ruhsatı yer alan meslek adamı Gökhan Sarıgöl’e ait bir depoda bulunduğu ortaya çıktı.

Hakkında tutuklama kararı bahşedilen meslek adamı, sağlık durumu sorunları sebepleriyle ev hapsinde tutulurken, yakalanan 2 kamu görevlisinin de örgütte kritik görevde oldukları iddia edildi.

İstanbul Emniyeti’ne tabi Kaçakçılıkla Çaba Şube Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz hafta önemli bir operasyona imza attı. Türkiye’deki tarihi eserleri yurtdışına kaçıran şebeke, polis ekiplerinin düzenlediği baskınla çökertildi. Operasyonda gözaltına alınan bir albayla bir emniyet müdürünün, definecilerden ve hırsızlardan tarihi eser alan toplayıcıları organize ettikleri bahis edildi. Toplayıcılardan tarihi eser satın alan eski kamu çalışanlarının bu ürünleri varlıklı meslek adamlarına pazarladıkları bildirildi.

MÜZE İZNİ

Operasyonda ele geçirilen 14 bin eserden takriben 8 bininin, havayolu şirketlerine hizmet veren bir firmanın idare heyeti başkanı olan Gökhan Sarıgöl’e ait depolarda ele geçirildiği öğrenildi.İddiaya göre, maket uçak müzesi bulunan Gökhan Sarıgöl kıymetli eser gösterilmek için de bir süre önce müsade aldı. Müze açma ruhsatı alan Sarıgöl, yaklaşık 5 aydır bir operasyon yapmadı. Ele geçirilen eserlerin müze envanter kayıtlarına işletilmediği belirtildi. Envanter kayıtlarına, işletilen eserlerin hırsızlık durumları açık havada yurtdışına görüntülemeyeceği kaydedildi.

KONUT HAPSİNE ÇARPTIRILDI

Durumla ilgili Gökhan Sarıgöl’e işlem yapıldı. Kaçakçılıkla Uğraş Şube Müdürlüğü’nün 26 şüpheliyle birlikte işlem yaptığı Sarıgöl konut hapsiyle cezalandırıldı.

‘İZNİM VAR’ İDDİASI

İş adamı Sarıgöl yaptığı açıklamada, gözaltı işleminin gerisinde serbest kaldığını savunarak “2018 yılı Ağustos ayı itibariyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan resmen Tarih Müzesi izni olmak suretiyle, kazıbilimsel eserleri göstermek ve tescil altına almak için resmi müze defterlerimi noter tasdikli olarak bir buçuk ay önce aldım. Dünyanın en büyük model uçak müzesi sahibiyim. Bunun haricinde de birçok konuda kolleksiyonerlik yapmaktayım.

Kolleksiyonlarım dünya çapında bilinmektedir ve binlerce kişi müzemizi ziyaret etmektedir.Tarih konusuna özel ilgim sebebiyle dünyadaki elliden fazla müzayedede ve açık arttırım sitelerinden küskün olan eserlerin tümü faturalıdır ve kataloglardaki fotoğraflar ile bütün dökümleri bende mevcuttur ve Savcılık dosyasında mübrezdir. Hakkımda isnat olunan suçları kabul etmiyorum. Hiçbir suretle en küçük bir eserin kaçakçılığını ve satışını yapmadım. Bu yönde bir delil ve bulgu mevcut değildir” dedi.

KALP VE ŞEKER HASTASI

Oysa mahkemenin Sarıgöl’ün tutuklanmasına karar verdiği ortaya çıktı. İş adamının kalp ve şeker hastalıkları nedeniyle cezaevine gönderilmediği, cezasının ev hapsine çevrildiği öğrenildi.

 

sehrinpatronlari.com

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/tarihi-eserlerin-yarisi-is-adami-gokhan-sarigolun-deposunda-cikti.html