PLATO Film’in sahibi rejisör Sinan Çetin ile Taşyapı İnşaat AŞ’nin işvereni Emrullah Turanlı 8 sene evvel iki reklam filminin çekimi için uyuşma yaptı.

Taşyapı, 200 bin dolarlık ödemeyi 17 Temmuz 2012 günü Plato’nun banka hesabına gönderdi. İnşaat firmayı, reklam filmlerinin zamanında çekilip teslim edilmediği bahanesiyle kontratı feshetti; ödenen paranın da iadesini istedi. Taraflar iade mevzusunda uyuşamayınca iş yargıya taşındı.

‘TEMEL ALACAKLI BİZİZ’

İstanbul 9. Asliye Ticaret Duruşması’nde açılan davada, Plato Film’in 200 bin doların yanı gizeme yüzde 20 de icra inkâr tazminatı ödemesi istendi.

Plato Film’in korunma arzuhalinde davanın reddine karar verilmesi istendi. Arzuhalde, Plato Film’in ikisi reklam filmi, üçü kamu spotu olmak üzere 5 ayrı film sürüklediği, yapılan tüketmenin ise 450 bin dolar olduğu kaydolundu.

Üretim firmayı, borçlu olmadıkları gibi 250 bin dolar alacaklı olduklarını iddia etti.

BİLİRKİŞİ: "TAŞYAPI HAKLI"

Duruşma dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi, hazırladığı raporda Taşyapı’yı haklı buldu. Duruşma, Plato Film’in 200 bin doları faiziyle ödemesine, ayrıca 135 bin 651 lira da icra inkâr tazminatı ödemesine hükmetti. Plato Film’in avukatları kararı istinaf duruşmasına taşıdı.

İstanbul Bölge Adliye Duruşması 15. Hukuk Dairesi, mahallî duruşmanın kararını kaldırarak Plato Film’in yemin ispatının değerlendirmesine karar verdi.

Bu karara göre; Plato Film bir yemin metni hazırlayacak. Bu metni, Taşyapı’nın yetkilisi duruşma huzurunda okuyacak. Yemin metnindeki ifadelerin kabul edilip edilmemesine göre de duruşma son kararını verecek.

YEMİN KANITI NEDİR?

Yemin kanıtı, yasada kesin ispatlar arasında yer alıyor. Bu sebeple kullanımı oldukça ehemmiyetli.

Taraflardan biri, elinde başka bir kanıt yoksa son takat olarak yemin deliline müracaat etebiliyor. Yemin önerisinde bulunulan taraf yemin ettiğinde dava sonuçlanıyor.

Yemin kanıtı neticesinde kazanılan dava rakamı ise bir elin parmağını geçmiyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Kaynak: www.sacitaslan.com