Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Eylül'deki piyasaları sarsan faiz indirimi kararının arkasında bugün ilk kez kameraların karşısına geçti.

Finansın Geleceği Zirvesi'nde hitabe yapan Kavcıoğlu, “Küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreci yaşıyoruz. Küresel üretim talep artışına yetişemedi” dedi.

ENFLASYON ARTIŞINDA ETKİLİ FAKTÖRLER

Enflasyonun yükselmesinde etkinin emtia fiyatlarından geldiğini vurgulayan Kavcıoğlu, arz kısıtları, nakliye maliyetleri ve teslimat sürelerindeki artışın da enflasyon artışında etkili olduğunu söyledi.

Kur ve emtia fiyat artışı dışarıya arz kısıtlarının da Türkiye'de imalatçı fiyatlarının artışında etkili olduğunu söyleyen TCMB Başkanı, imalatçı ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın son dönemde uzun dönem ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurguladı.

‘GEÇİCİ OLACAK’

Kavcıoğlu, “Açılma ve hesaplı normalleşme sürecinde dünyada enerji ve hizmet fiyatlarında bariz artışlar görülmektedir. Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, talep kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte geçici olacağını düşünmektedirler. Bu unsurlar önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyona düşürücü yönde tesir edecektir” dedi.

Ağustos ayında takvim enflasyonun yüzde 19,25 yükseldiğini oysa enerji ve gıda ürünlerinin yer almadığı çekirdek enflasyonun yüzde 16,76'ya gerilediğini belirten Kavcıoğlu, üretici enflasyonundaki yükselişin ise devam ettiğini söyledi.

‘GIDANIN ETKİSİ YÜKSEK’

Son dönemde kayıtlı ürünlerdeki fiyat artışının tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıktığını bildiren TCMB Başkanı, “Fiyatlama davranışlarının normalleşme hız kazandıkça normale döneceğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye'nin yiyecek fiyatı artışında dünyada birincil sıralarda yer aldığını bildiren Kavcıoğlu, yiyecek fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin yüksek olduğunu vurguladı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/tcmb-baskani-turkiye-gida-fiyatlarinin-en-cok-arttigi-ulkeler-arasinda-haberi-538990