Sözcü Gazetesi'nin haberine göre kanunla, işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını teşvik etmek için 2016’dan 2020 ardına kadar sağlanan asgari aidat desteği sürdürülecek.

ASGARİ VERGI DESTEĞİ SÜRECEK

2021’de de istihdamı teşvik etmek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere, sektör ayırımı yapılmaksızın, finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira minimum aidat desteği sağlanacak. Düzenleme 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak.

Düzenlemeyle, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olacak.

Kanunda yer alan öteki maddeler şöyle:

– Öneri ile güvenlik korucularına ödenecek ilave tazminat toplamının 2021 yılının Ocak ayına ilişkin net asgari ücret tutarının aşağı kalması halinde aradaki ayrım tazminat olarak ödenecek.

– 31/21/2011 ile 23/11/2015 tarihleri arasında diş protez laboratuvarlarında diş yedek teknisyenleri ve teknikerlere ait iş ve işlemlerinde yardım etmek üzere Sağlık Bakanlığı ile Ulusal Eğitim Bakanlığı arasında düzenlenmiş oylan protokol zarfında eğitim almış olanlar diş yedek laboratuvar sahibi ve sorumlu müdürü olmamak üzere muavin personel olarak çalışabilecekler.

– Define ve Maliye Bakanlığı 1567 sayımlı Türk Parasını Kıymetini Koruma Kanunu dayanarak çıkarılan karar, yönetmelik, beyanname ve diğer genel ve düzenleyici işlemler gereğince başvurusu alınacak, düzenlenecek, veya onaylanacak her türlü izin ya da doküman ile Bakanlık tarafından geliştirilen veri sistemlerinin sistem kullanıcılarına sunumu zarfında, her bir başvuru formu, müsade, doküman veya sistem sunumu için bir mali sene içerisinde altı milyon Türk Lirasını geçmemek üzere yönetmelikle belirlenecek yöntem ve esaslar çerçevesinde ücret alabilecek.

HEKIM VE ECZACILARA ILAVE ÖDEME

– 2020 yılında yaşanan depremlerde binası zarar görebilen vatandaşların devletin ev kredisi açma ve yapı yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerde mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarını değil edecek, afet zedelere eşit şekilde yararlanması sağlanıyor.

– Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda tayin yapan hekim ve eczacılara döner sermayeden ek ödeme yapılması öngörülüyor.

– Sağlık Durumu Bakanlığı ve tabi kuruluşları, götürü değer üzerinden ulus kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaya ve protokoller üzerinden götürü değer üzerinden layık ödemeye yetkilidir.

– Terörle mücadelenin etkili bir şekilde yürütülmesi nedeniyle nezaret sürelerinin, bazı suçlarla ilgili olarak tekrar düzenlenmesine ve ek gözaltı sürelerinin getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanmasının bir yıl uzatılması amaçlanıyor.

– Ulus görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi gereksinim duyulan bir takım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresinin bir yıl uzatılması amaçlanmaktadır.

– Rekabet Kurulu Başkan ve üyeleri üyeliklerinin sona ermesinden iki yıl süreyle, görevden ayrıldıkları tarihten önceki iki sene içinde gerçekleştirdikleri soruşturmaların konusu sektörlerde etkinlik gösteren tüzel kişilerde tayin alamaz ve bu nitelikteki gerçek ve tüzel kişileri ilgili idari süreçlerde Kurum nezdinde temsil edemez.

– Soruşturmada raportör olarak görevlendirilen iş personeli, bu vakit içinde anılan personelin gözetiminden sorumluluk sahibi Daire Başkanı ve ilgili Daire Başkan yardımcısı ile Başkan Yardımcısı Kurumdan ayrılmalarından itibaren iki yıl süreyle tüzel kişilerde tahsis alamaz ve bu nitelikteki hakiki ve tüzel kişileri ilgili idari süreçlerde Kurum nezdinde temsil edemez.

TÜİK YENİDEN TEŞKİLATLANDIRILACAK

– Türkiye İstatistik Kurumu ‘Özel bütçeli öteki idareler' bölümüne alınıyor. Define ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir halk idaresi olarak baştan teşkilatlandırılacak. Kurum personelinin parasal haklarının mevcut haliyle devamının sağlanması için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de gerekli değişiklik yapılacak.

– Karşılıksız çek düzenleme suçundan hükümlü olanların cezalarının infazının durdurulmasına ilişkin önceki hükümde yer alan 24 Mart 2020 tarihi, 30 Nisan 2021 olarak değiştirilmek suretiyle düzenlemeden yararlanacakların kapsamı genişletiliyor. Çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini ödemek için öngörülen zaman 30 Haziran 2022 olarak belirleniyor.

– Erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülükler maliyet ve niteliğine tarafından ek süre verilebilmesine olanak tanınıyor.

– Bankalar dâhil muhtelif şirketlerin tahlil, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin çabuk ve etkili bir şekilde yürütülmesi için Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurulu kadar tasfiyesine karar verilen şirketlerin tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kadar yerine getirilecek.

– Kooperatifler Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları 31/7/2020 tarihine değin ertelenir. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren altı ay içinde yapılabilecek.

– Gümrük personeline devletin idareli menfaatleri, doğal ve kültürel miras, çevre ve toplum sağlığı ile millet güvenliğinin korunmasında yüksek hizmetleri görülenler, ilen almakta oldukları aylık tutarının iki katından beş katına, olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenler; fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının altı katından yirmi dört katına dek parayla ödüllendirilecek.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/torba-kanun-teklifi-tbmmde-kabul-edildi-haberi-535652