Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine kadar Türkiye'nin en büyük yiyecek üreticileri aralarında bulunan ve pandemide ürettiği etil alkolle dezenfektan ihtiyacını karşılayan Torku, kapalı kapılar ardında yabancı yatırımcılara pazarlanmaya çalışılıyor.

Torku'nun elindeki kaynakları elektrik santrallerinin borçlarına aktarınca finansal açıdan bıkkınlık yaşadığı, bu durumu kullanan fırsatçıların Torku'yu tanıdık olmayan yatırımcılara satış için görüşmelere başladığı öğrenildi. Otel odalarında gerçekleştirilen görüşmelerde, Torku'ya ait bir takım gizli veri ve verilerin dosya içerisinde yabancılara sunulduğu da iddia edildi. Torku'nun yabancılara satılması halinde yüz binlerce pancar üreticisi ile çalışanların sıkıntıya gireceği, Türkiye'nin yiyecek güvenliğinde de önemli tehlike oluşacağı belirtiliyor.

HESAPLAR BOZULDU

Ülke genelinde 900 bin çiftlik sahibi, 15 bin çalışanla Türkiye'nin gıda üretiminin yüzde 3'ünü karşılayan Torku, tarım ve hayvancılık alanında kritik imal faaliyetleri yürütüyor. Torku'nun da emrindeki olduğu Anadolu Birlik Holding, 2015 yılında özelleştirme yoluyla Kangal ve Soma termik santrallerini toplamda 1 milyar 671 milyon dolara satın aldı. Holding, iki santralin alımı ve ek yatırımlar için dışarıdan dövizle yüklü borç kullandı. Oysa, elektrik fiyatları kısa sürede yarı yarıya ucuzlayınca hesaplar bozuldu. Üretilen elektrik, borçları ödemeye yetmedi. Holding, yapılandırılmış borçları ödeyebilmek için Torku'dan 600 milyon dolar tutarında heybetli peşin para kaynak çekti. Bu ödeme, Torku'nun parasal gücünü zayıflattı. Halen 870 milyon doları sermaye edinmek üzere 1.6 milyar dolarlık borç için Torku kaynaklarının kullanılmaya devam edildiği belirtildi.

AVCILARA GÜN DOĞDU

Borç için Torku kaynaklarının kullanılması, Türkiye'nin yiyecek güvenliği açısından kritik öneme sahip olan şirketin parasal yapısında az daha delik açtı. Bu şart, gıdanın dünyada yük kazanmasıyla Türkiye'deki gıda şirketlerinin peşine düşen şirket avcıları için az daha fırsata dönüştü. Durumu özetleyen kaynaklar, Torku'ya az daha akbabaların üşüştüğünü açıklama ettiler.

BİR DARBE DE ŞEKERDEN GELDİ

Türkiye etil alkol üretiminin yüzde 56'sına sahip olan Torku, pancarın açık havada gündöndü, darı, patates, buğday ve arpa alımında laf sahibi konumda. Günde bin 300 ton süt işleyen, binlerce hayvan yetiştiren, yem ve yağ üretimi yapan şirket, ilaç fabrikalarına ilaç şekeri üretip ithalatı frenliyor. Torku'nun bu yapısıyla yabancıların eline geçmesi halinde yiyecek güvenliğinin tehlikeye gireceği belirtilirken, son dönemde imal maliyetlerinin doğaüstü artmasına rağmen şeker fiyatlarının baskılandığı, bunun da Torku'nun yabancılar için az daha ucuz lokma haline gelmesini desteklediği açıklama edildi. Şeker imal maliyetleri ile fabrika satmak fiyatı arasındaki makasın açılmasının uzun vadede pancar şekeri üretimini de vuracağından üzüntü ediliyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/torkuya-akbabalar-usustu-haberi-538659