Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Ortahisar’daki Yalıncak Plajı’nda başlattığı proje dünden beri fazla tartışılıyor. Kumsal kenarına beton dökülmesi eleştiriliyor. Peki doğal plaj alanına niye beton döküldü? Plaja ne yapılıyor? Büyükşehir Belediyesi, kısa bir zaman önce plajı kullanıma başlatmak için rekreasyon projesini hayata geçirdi. Bu proje çerçevesinde de kabin ve duş alanı yapımına başlandı. İşte bu beton görüş de fazla tepki çekti. Peki doğal bir plaj alanına yapılacak kabinler neden betondan yapı edildi? Ahşap malzemeden ve taşınabilir bir uygulama alanı yapılamaz mıydı?

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan, bu soruları Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na sordu...

Başkan Zorluoğlu, projeyi anlattı ve eleştirileri yanıtladı:

"SANKİ HER TARAFI BETONA GÖMMÜŞÜZ"

“Burası yalnızca bir plaj yapımı yok, bir sahil düzenleme projesidir. Yani plajın ötesinde, kumsalın arkasından varolan alanda (takriben 2 milyon metrekare) ciddi bir düzenleme yapıyoruz. Bunun içerisinde plaj düzenlemelerine ilaveten bolca yeşil alan, ufak yeme içme mekanları, spor alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları vb. var. Plaj, 1 kilometrelik.

Fakat bu plajın takriben 800 metrelik bölümü oteller ve çeşitli işletmelerin işgali altındaydı. Tellerle halkın plaja ulaşımı kesilmişti. Kamuya ait olan kısma müdahale edip halka başlatmak için rekreasyon projesine başladık. Plajda halkın kullanması için mecburen kabin yerine getirmek zorundaydık. Trabzon’un iklim koşulları ve nem nedeniyle ahşap bir inşa uzun ömürlü olmayacaktı. böylece de aracısız olarak ahşap yapmayı tercih etmedik.

Tamamlandığında bir beton görüntü olmayacak. Betonun üstü ahşap kaplanacak, doğal bir görümümü olacak. Tamamlanmayan bir görüntü üzerinden tartışma yapılıyor. Bir bardak suda fırtına koparılıyor. Abartıldı. Her Yerde söylüyorum, beton bir dış görünüş olmayacak bittiğinde. Ahşap kaplanacak. İstediğimiz anda da kaldırabiliriz.

Kalıcı yok. Biz buradaki işgalleri kaldırırken büyük zorluklarla ve dirençle karşılaştık. Bu alanın az önce tamamlanmayan küçük bir kesitini çekip, sanki her tarafı betona gömmüşüz algısı yaratılmaya çalışılması azıcık da bu yüzden diye düşünüyorum. Plaj yapımı ve sahil düzenlemesi birlikte maliyeti takriben 12 milyon lira.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/trabzonda-plaja-neden-beton-dokuldu-haberi-532204