Sözcü Gazetesi'nden Serkan Üstün'ün haberine tarafından Sayıştay'ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ilgili 2020 parasal teftiş raporunda teslim alınmayan 500 bilgisayara toplamda 2 milyon 955 bin 241 TL harcandığı tespit edildi.

Sayıştay tarafından TÜİK’e yapılan incelemede, 300 adet masaüstü ve 200 adet dizüstü bilgisayarın kurum göre teslim alınmadığı halde tetkik komisyonu kadar kabul edildiğine dair zabıt düzenlendiği ve taşınır tescil yetkilisi göre taşınır operasyon fişi düzenlenmek suretiyle ilgili varlık hesaplarına kayıtların yapıldığı saptandı.

İlgili mevzuatlarda mal teslim alınmadan taşınır operasyon fişi düzenlenmeyeceğini hatırlatan Sayıştay, teslim alınmayan bilgisayarların Bilgisayarlar ve Sunucular hesabında 2 milyon 955 bin 241 TL hataya sebebiyet verdiği belirtildi.

GEÇEN YIL DA 4 MİLYONLUK HATA OLMUŞTU

Geçtiğimiz sene da TÜİK’in bir takım taşra teşkilatlarında yanlış muhasebe kayıtları yaptığı tespit edilmişti.

TÜİK’in 2019 kontrol raporunda, yapılan hatalı muhasebe kayıtları sebebiyle 4 milyon 705 bin 623 TL tutarında hataya sebebiyet verildiği belirlenmişti.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDA

Son dönemlerde istatistiklerle ilgili tartışmaların da gölgesinde kalan TÜİK, 2021’de ertelediği 3 raporu demin açıklamadı.

TÜİK, data takvimine tarafından 16 Temmuz günü yayımlanması planlanan ‘2020 Uluslararası Göç İstatistikleri'ni, 24 Haziran'da yayımlanması gereken ‘2020 Vefat İstatistikleri'ni ve 17 Eylül’de yayımlanması planlanan Hayat Tabloları istatistiklerini ertelemişti.

Geçtiğimiz hafta da İngiliz gazete Financial Times'da yayımlanan bir Türkiye analizinde, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliği tartışmaya gevşemiş, analizde TÜİK’in enflasyon rakamlarına karşın güvenin azaldığı ve hükümetin bu sorunla mücadele ettiği belirtilmişti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/tuik-teslim-alinmayan-bilgisayarlara-3-milyon-tl-odemis-haberi-539046