ODATV'nin haberine tarafından Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı. Tunus Cumhurbaşkanı, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu.

Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek ad vermediği bir takım grupların kayıtlı bölgelerde iç savaş dışlamak için para topladığını öne sürdü.

Said, genelgeler şeklinde zorunlu kararların duyurulmaya devam edeceğini, atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını kaydetti.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, tüm milletvekilleri ve bir dizi devlet yetkilisi hakkında gezi yasağı da çıkardı.

ÇAĞRI YAPTI

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi ise Said'i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi, "Halkı demokrasiyi tekrar tesis etmek için dostane mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

HALK SOKAĞA İNDİ

Tunus'ta koronavirüs vakalarındaki çoğalma, aşılamadaki yeteneksizlik, işsizlik ve idareli kriz sebebiyle binlerce kişi görevden alınan Başbakan Hişam Meşişi ve hükümetinin istifası talebiyle sokağa çıkmıştı.

Başkent Tunus'ta düzenlenen gösteride halk Meşişi'nin istifası ve parlamentonun feshini istek etmişti.

soL Haber Portalı'nın aktardığına kadar, çoğu kentte düzenlenen gösterilerde parlamentoda çoğunluğu elinde tutan İslamcı Ennahda partisi de öfkenin hedefindeydi.

Munastır, Sfaks, El Kâf ve Susa gibi kentlerde göstericilerin Ennahda binalarını bastığı ya da dominant girişiminde bulunduğu belirtilirken, Tuzer kentinde ise Ennahda'nın bölge merkezinin ateşe verildiği haberleri ajanslara yansıdı.

Tunus'ta son haftalarda koronavirüs vakalarında ve ölümlerde artış yaşanıyor.

Reuters'ın haberine tarafından, göstericilerden 28 yaşındaki bir işsiz olan Nureddin Selmi "Bundan Böyle sabrımız kalmadı. İşsizliğe bir çözümleri değil. Salgını yoklama edemiyorlar. Bize aşı veremiyorlar" dedi.

Tunus Başbakanı Meşişi bayram tatilinde aşı merkezlerinde yaşanan izdiham ve kaotik görüntülerin ardından Sağlık Bakanı'nı görevden almıştı.

Tunus Afiyet Bakanlığı'ndan bu ayın başında yapılan açıklamada pandeminin ağırlığı aşağı ülkedeki sağlık durumu sisteminin çöktüğü itiraf edilmişti.

12 milyon nüfuslu ülkede Covid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 17 bini geçmişti. 

LİBYA'DAN TEPKİ

ÖTE YANDAN, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in kararlarına karşı çıktı.

Mişri, sosyal ağ hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Seçilmiş organlara yönelik darbeleri ve demokratik yolların feshedilmesini reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: "ANAYASAL DÜZENE KARŞI DARBEDİR"

Türkiye Büyük Halk Müziği Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Tunus'ta yaşanan siyasi krize ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Twitter hesabından paylaşım yapan Şentop, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini tahsis yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe bitmiş gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Odatv.com

 

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/tunusta-cumhurbaskani-basbakani-gorevden-alip-meclisi-dondurdu-haberi-535942