CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in zelzeleye dayanıklılık testinden geçememiş tehlikeli binaların şehirlere göre dağılımı ve rakamlarını sorduğu önergeye 10 gün evvel cevap veren Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Müessese, 2015’deri günümüze kadar geçen vakitte Türkiye genelinde 485 bin 191 adet bağımsız kısım kapsayan toplam 153 bin 92 “tehlikeli yapı” tespiti yapıldığını açıkladı.

Lafçı Gazetesi'nden Deniz Ayhan'ın haberine göre Müessese'un verdiği bilgiye göre, 2015-2012 seneleri arasında Türkiye'nin 18 kentinde yer alan toplam 54 alan, “yapı rakamının en az yüzde 65'inin imar mevzuatına ters olması” sebebiyle “tehlikeli yapı” duyuru edildi. Türkiye genelinde 680 bin 456 adet bağımsız kısım kapsayan toplam 208 bin 614 tehlikeli yapıdan da 181 bin 374'ü devrildi.

Gürer, yaptığı açıklamada, “Tanımlanan, tanımlanmamış olanla binlerce yapı mutasyon bekliyor. Zelzele için çok konuşup az iş yapılıyor” dedi.

“ZELZELE BİLİM HEYETİ KURULMALI”

CHP'li Ömer Fethi Gürer, zelzele için de bir bilim heyeti kurulması teklifinde bulunarak, “Tüm yapılar araştırılmalı, mutasyon için de koşullar basitleştirilmeli. Ülkemizde bir zelzele bilim heyeti kurulmalı, işi uzmanlara vazgeçip politikadan temizletilmiş bir şekilde legal tertip etmelere gidilmelidir” diye konuştu.

“ZELZELE DEĞİL HATALI YAPILAR VE İLGİSİZLİK ÖLDÜRÜR”

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün yaptığı açıklamada, “Cemiyetsel hafızamızda büyük kayıplar ve derin acılarla yer alan zelzele, içinde bulunduğumuz andan yarınlarımıza uzanan çok ciddi bir tehdittir. Ancak zelzele değil, hatalı yapılar ve ilgisizlik öldürür” dedi.

Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği İMSAD İdare Heyeti Başkanı Tayfun Küçükoğlu da, zelzele kuşağında yer alan Türkiye'de alana gelen zelzeleler sebebiyle büyük acılar yaşandığını ifade ederek, İzmir'de yaşanan facianın tehlikesiz binaların hayati ehemmiyet taşıdığını bir defa daha anımsattığını belirtti.

“TÜM TEDBİRLERİ BİR AN EVVEL HIZLA ALMALIYIZ”

Isı Su Ses ve Yangın İzolasyoncuları Derneği İZODER İdare Heyeti Başkanı Levent Gökçe “İzmir zelzeleyi, ülkemizin rastgele bir bölgesinde orta büyüklükte veya devirici kalitede bir zelzelenin alana gelme ihtimalinin çok yüksek olduğunu göstermiştir. Yapmamız gereken Türkiye'nin zelzele kuşağında olduğu şuuruyla hareket etmek ve lüzumlu tedbirleri almaktır” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nden GYODER yapılan açıklamada da İzmir zelzelesinin ülkemizin zelzele kuşağında olduğu aslını bir defa daha anımsattığı belirtilerek, “Türkiye'nin bir zelzele ülkesi olduğunu unutmamalı, geçmişte olduğu gibi büyük tahripler, tasvirsiz acılar yaşamamak için cemiyet olarak zelzeleye karşı alınabilecek tüm tedbirleri süratlice almalıyız” denildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com