Uyruk Gazetesi'nin haberine kadar laf konusu anlaşma Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in geçen hafta Kudüs’e yaptığı ziyaret esnasında fiziksel bir ivme kazanırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in ise 14 Şubat’ta benzer anlaşmayı gerçekleştirmek için İsrail’e gittiği bildirildi.

Anlaşmanın 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Anlaşmaya tarafından, seyahatler tekrar başladığında Avrupa Birliği onaylı bir Covid-19 aşısı yaptırdıklarını kanıtlayabilen İsrail vatandaşları, Yunanistan veya Güney Kıbrıs’a vardıklarında ne PCR testi yaptırmak ne de karantinaya girmek zorunda kalacak. öte yandan, uzun süredir aşı pasaportu tartışmaları devam ederken bu anlaşma salgının bir sonraki safhasında turizmi normalleştirme yolunda mümkün bir ilk adım olarak algılandı.

Fazla aşılar öteki ülkelere sunulacak

İngiltere’de Aşı Yayma Bakanı olan Nadhim Zahawi, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkenin erişkin nüfusunu aşıladıktan daha sonra artı dozda koronavirüs aşılarını diğer ülkelere sunmaya çalışacağını söyledi. Zahawi, LBC radyosuna verdiği demeçte, “Benim önceliğim İngiltere’deki erişkin nüfusu olabildiğince çabuk aşılamaktır ve sonradan herhangi bir fazla doz varsa, bu fazla dozları diğer ülkelerde nasıl kullanılabilir ışık halkası getireceğimize bakacağız” dedi.

öte taraftan, İngiltere’de şu belli başlı dek erişkin nüfusunun dörtte birinin en düşük bir doz aşı aldığı, ülkedeki en ihtiyar ve klinik açıdan en savunmasız durumda olanların ise ya bir doz aşı aldığı veya halihazırda aşı önerge edildiği belirtildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/uc-ulke-asi-pasaportu-anlasmasi-yapti-haberi-528756