Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından kıvılcımını ABD Başkanı Joe Biden’ın attığı, “Aşı şirketlerinin fikri mülkiyetin korumasından feragat etmelerini destekliyorum” açıklamasının gerisinde BioNTech’in kurucusu Uğur Şahin’den çok sert ve net bir açıklama geldi.

Biden’ın açıklamasından daha sonra çoğu ülkenin benzer yönde talimatlar yapmasına yanıt veren Şahin, Almanya’nın saygın dergilerinden Der Spiegel’e konuştu.

Biden’ın açıklamalarının arkasından Moderna, BioNTech ve Pfizer şirketlerinin hisseleri borsada değerinde kaybı yaşarken Şahin, berat ve fikri sahiplik konusunda feragat etmenin amaçsız olduğunu söyledi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER ŞUNU ANLAMALI…”

Şahin, “Gelişmiş ülkeler şunu anlamalı, bir kere yardım etmek yeterli olmaz. Hükümetler, üreticiler ve kurumlar fakir ülkelere düzenli olarak takviye etmeli. BioNTech, bu cins ülkelere hiçbir kâr amacı gütmeden düşük fiyatlarla aşı sağlıyor. Fikri mülkiyetin korunmasından feragat etmek bir çözüm değil” dedi.

Şahin sözlerine, “Patentler aşının üretiminde veya tedariğinde sınırlayıcı unsurlar değil. Patentlerin kaldırılması küresel aşı üretimini ya da tedariğini yakın ya da orta vadede artırmayacaktır. Sürecin tıkandığı nokta formülün az bilinir olması yok, ham maddeye erişim, fabrika sayısı ve etkin bir arz zinciridir” diye devam etti.

Şahin aynı zamanda şirketin odak noktasının “Yalnızca corona virüsü” olmadığını söylerken, “Teknolojimizi istiyoruz, kanser aşısının yanı sıra HIV, tüberküloz, grip aşılarını da üretmek istiyoruz. Keza yeni talepler de geliyor. Sıtma aşısı de yeni bir önceliğimiz olacak” ifadesini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ugur-sahin-bu-kez-cok-sert-konustu-haberi-532549