Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Dünyanın önde gelen hakemli dergilerinden olan ve aynı zamanda dünyanın bu alandaki en köklü ve prestijli yayını olan The New England Journal of Medicine’de yayınlanan araştırmada Pfizer/BioNTech aşısının yeni ortaya meydana çıkan ve mutasyona uğramış corona virüsüne karşısında etkisi mercek altına alındı.

Arasında Teksas Üniversitesi’nden de dokuz bilim insanının ve Pfizer’dan da yetkili isimlerin yer aldığı ve 1812 yılından beri yayın hayatına devam eden hakemli dergide bulunan mektupta BioNTech’ten Alexander Muik ile birlikte Uğur Şahin’in de imzası yer aldı.

Araştırmada, “Corona virüsü koskocoman bir şipşak evrilmeye devam ederken yeni varyantlar da endişe yaratıyor. İlk olarak California ve New York’ta tespit edilen mutasyonlar ABD’de sorun yaratırken, İlk defa Birleşmiş Krallık’ta tespit edilen B.1.1.7 kod adlı virüs tüm dünyaya yayıldı ve şimdi E484K isimli bir varyanta dönüştü. Biz ve meslektaşlarımız mRNA teknolojisi kullanılan aşımız BNT162b2’nin Wuhan’da ortaya çıkan virüse karşı yüzde 95 oranında etkin olduğunu tahlil etmiştik” denildi.

AŞILAMANIN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR

Bilim insanları, “Buna ek olarak mutasyona uğramış B.1.17 varyantı, Güney Afrika’da yer alan B.1.351 varyantı ve Brezilya’da görülen P.1 varyantının geliştirdiğimiz aşıya aleyhinde duyarlı olduğunu saptama ettik. Bu oran B.1.351 isimli varyantta daha düşük bir seviyede. Yeni meydana çıkan mutasyonların da aşıya karşı duyarlı olup olmadığını bakmak için araştırma yaptık” ifadesine araştırmada yer verdi.

Araştırmada aşıların mutasyona uğramış corona virüsüne karşısında etkili olduğu belirtilirken bilim insanları, “Bu veriler bize yeni ortaya çıkmış B.1.526, B.1.429 ve B.1.1.7+E484K mutasyonlarının aşıya aklıselim olduğunu gösterdiği için çabuk, yüksek oranda etkin ve tasdikli aşılarla kitlesel aşılamanın yapılmasının Covid-19 salgınını son vermek için koskocoman bir önemi olduğunu gözler önüne seriyor” ifadesiyle araştırmayı sonlandırdı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ugur-sahinden-umut-veren-sozler-haberi-532615