Sabah Gazetesi'nden Açlık Kaya'nın haberine kadar kaza, 6 Eylül 2018'de saat 16.50 sıralarında meydana gelmişti. Ünver Havacılık'a ait helikopter, 16.36 sıralarında Kartal'dan Büyükçekmece'ye hareket halindeyken meçhul bir nedenle denize çakıldı. Son dakika haberine kadar; Helikopterdeki meslek adamı Halil İbrahim Ünver ve pilot İsmet Özgür hastaneye kaldırıldı, Ünver yaşamını yitirdi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Takriben 3 sene süren soruşturma sonucunda dava açıldı.

KAPTAN ROTASINI KIRMIŞ, KIZI ŞİKAYETÇİ OLMAMIŞ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede olayı görenlerin tanık, Halil İbrahim Ünver'in kızı Işık Halkası Selin Ünver'in "mağdur", pilot İsmet Özgürlük'ün ifadesinin ise "şüpheli" olarak alındığı bilgisine yer verildi. Durum yerine yakın bir yolcu teknesinin kaptanı ifadesinde, olayı duyar duymaz rotasını bölgeye doğru kırdığını ve denizdeki 2 kişiyi de güvertesine aldığını, birinin bilincinin açık diğerinin ise kapalı olduğunu söyledi. Ünver'in kızı Selin Ayla Ünver, kazanın nasıl meydana geldiğini bilmediğini fakat kimseden şikayetçi olmadığını dile getirdi.

"ÇAVVV SESİ DUYDUM, ÇAKILDIK, KUSURUM DEĞIL"

Değişken pilot İsmet Özgürlük ise, 8 yıldır şirket bünyesinde çalıştığını söyledi. 2017'de helikopterin satın alınıp bakım ve onarımının yapıldığını ama kazadan iki hafta önce motorunda sorun yaşandığını, onun da giderildiğini belirtti. Helikopterin belli ki de bir arızası olmadığını dile getiren, helikopteri kullanırken kalkıştan kısa bir zaman sonra 'çavvv' diye bir ses duyduğunu anlatan İsmet Hür, "34 yıldır pilotum. Daha önce hiç böyle ses duymamıştım. Sesle birlikte zirve kaybedip denize çakıldık. 9 metre dibe battık" dedi. Durum saatinden önce yoğun bir yağış olduğunu ama bunun kalkıştan yarım saat önce olduğunu ve hava düzeldikten sonra kalkış yaptığını ifade eden değişken pilot, kazanın meydana gelmesinde kusuru olmadığını kaydetti.

RAPOR AKSİNİ SÖYLEDİ: "İNSAN FAKTÖRLÜ KAZA"

Ancak Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı tarafından kazaya ilişkin hazırlanan rapor, pilotun aksini söylüyordu. Rapora tarafından kaza, insan faktörüne tabi olarak meydana geldi. Bunun gerekçesi ise helikopterde ve motorlarında yapılan incelemede bir sorun bulunmaması, görüşün ise düşük olması olarak belirtildi. bu nedenle durumsal farkındalığın kaybedildiği kaydedildi.

PİLOT KUSURLU: "6 YIL HAPİS İSTEMİ"

Raporda sağ koltukta kaptanın oturması gerekirken, Halil İbrahim Ünver'in oturduğu ve geçerlilik süresi dolmuş Hususi Pilot Lisans sahibi olduğu, Ünver'in emniyet kemerini takmadığı, olasılıkla kumandaların da Ünver'de olduğunun saptama edildiği aktarıldı. Ancak buna karşın, iddianamesinde, helikopterin pilot İsmet Özgür'ün sevk ve idaresinde olduğunu ve düşmesi sonucu Halil İbrahim Ünver'in yaşamını yitirdiğini gösteren savcılık, rapora kadar kazanın insan faktörüne tabi olarak meydana geldiğinin altını çizdi. Savcı, pilot Özgür'ün kazada kusurunun olduğunu açıklama ederek "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapsini talep etti. Hazırlanan iddianame İstanbul Anadolu 25. Asliye Suç Oluşturan Mahkemesi'nce kabul edildi. Suçlama ise önümüzdeki günlerde başlayacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/unlu-isadaminin-oldugu-helikopter-faciasinda-gelisme-haberi-541291