Sözcü Gazetesi'nden Batuhan Serim'in haberine kadar Devletlerin açıkladığı salgın verilerini derleyerek kamuoyuna sunan Our World in Veri'nın verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 27,1'i en azından bir doz Covid-19 aşısı oldu. Dünya nüfusunun yüzde 13,7'sine ise aşının bütün dozları uygulandı. Dünya çapında uygulanan aşı dozu sayısı 3.86 milyar dozu bulurken, şimdi her gün yaklaşık 30 milyonu aşkın aşı dozu uygulandığı belirtiliyor.

Our World in Bilgi verilerine göre nüfusu yüz binlerle ifade edilen minik devlet ve yönetim birimleri, halkın çoğunluğunu veya tamamını aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise Uruguay, Kanada gibi ülkeler halkın yüzde 50’sinden fazlasını aşılamış durumda.

Sağlık Durumu Bakanlığı'nın verilerine tarafından 26 Temmuz itibarıyla Türkiye'de yapılan toplam aşı sayısı 66 milyon 806 bini geçti. 1. doz uygulanan kişi sayısı 39 milyon 597 bini bulurken, 2. doz uygulanan birey sayısı 23 milyon 732'ye ulaştı. Türkiye nüfusunun takriben yüzde 27'si birinci ve ikinci doz uygulanarak aşılanmış oldu.

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN SADECE YÜZDE 46'SI MINIMUM BİR DOZ AŞI OLDU

Our World in Veri'nın verilerine kadar Türkiye’de nüfusun yüzde 46,73'üne asgari bir doz Covid-19 aşısı uygulandı. Bu oranla Türkiye, Yunanistan, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn gibi ülkelerin gerisinde kalıyor. Nüfusunun yüzde 72,95'ine birinci doz aşı uygulayan Uruguay listede zirvede yer alırken, Kanada nüfusunun yüzde 70,83'ünü, Hollanda 65,58'ini, Katar yüzde 68,29'una 1. doz aşıyı uygulamış durumda. Nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasına birinci doz aşı uygulayan ülkeler aralarında Portekiz, İsrail, Bahreyn, İtalya, ABD, Yunanistan, Suudi Arabistan, Arjantin bulunuyor.

AŞININ NÜFUSA DAĞILIMINDA TÜRKİYE O ÜLKELERİN GERİSİNDE

Our World in Bilgi'nın ülkelerde uygulanan bütün aşı dozlarını karşılaştırdığı listesinde, nüfusunun 61,26'sına birinci ve ikinci doz aşı uygulayan Uruguay zirvede yer alıyor. Uruguay'ı Bahreyn, İsrail, Katar, Kanada, Portekiz, ABD, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Litvanya, Slovenya, Finlandiya, Hong Kong izlerken, nüfusunun takriben yüzde 26,79'sını aşılayan Türkiye bu ülkelerin gerisinde kalıyor.

HER 100 KİŞİ BAŞINA DÜŞEN DOZ SAYISI

Our World in Veri'nın 100 kişiye uygulanan Covid-19 aşı dozları listesinde, Türkiye ‘de her 100 birey başına düşen doz sayısının 78 olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin önünde Slovenya, Mauritius, Çekya, Litvanya, Finlandiya, Yunanistan, ABD, Çin, İtalya, Hollanda, Portekiz, Kanada, Katar, İsrail, Bahreyn, Uruguay bulunuyor. Uruguay'da her 100 birey başına 134,21, Bahreyn'de 133,19, İsrail'de 127,67, Katar'da 126,41 aşı dozu düşüyor.

PROF. DR. ADIYAMAN: "TÜRKİYE, AŞILAMA ORANI DÜŞÜK ÜLKELER ARASINDA"

Türk Tabipler Birliği önceki dönem Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, küresel çapta aşılama durumunu SÖZCÜ'ye şöyle değerlendirdi:

"Delta varyantının bugün dünyada bilinen yaygınlığı Birleşik Krallık'taki enfeksiyonların yüzde 99'u, ABD, Hindistan ve bir takım Avrupa ülkelerindeki enfeksiyonların ise yüzde 80'i civarında. Türkiye'de de yaygınlığı giderek artıyor.

Dünya nüfusunun 4'te 1'i tek doz aşı olmuş durumda. Kuzey Amerika kıtasında nüfusa oranlı olarak 100 birey başına 76 doz aş yapılmışken Avrupa'da bu sayı 74, Güney Amerika'da 48, Asya'da 46, Afrika'da ise sadece 4. Türkiye'de bütün aşılama oranı yüzde 27 civarında. Yani Brezilya, Meksika gibi aşılama oranı düşük ülkeler aralarında.

Aşılama oranları dünyada yüzde 80'e çıkmadan hiçbir yer güvenli olmayacak. Aşılama oranı kadar hangi aşıların kullanıldığı da manâlı. Delta varyantına mRNA aşılarının yüzde 88 oranında etkili olduğu inaktif aşıların ise etkisinin daha eksik olduğu biliniyor bundan böyle. Türkiye bu aşıları kombine kullandığı için ve yetkililer verileri kendilerine sakladığı ya da data toplamadığı için Türkiye'nin durumu hala net yok."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/uzmanindan-cok-onemli-asi-uyarisi-haberi-535984