BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda volatilite son zamanlarda yükseliyor. Tarihsel veriler ışığında değerlendirildiğinde, gelecek yılın uzun vadeli yatırımcılar için kayda değer kazanç fırsatları yarattığı söylenebilir.

Beklenen piyasa oynaklığını ölçen VIX Endeksi, 30’a yükseldi. Bu, yılın ikinci yarısının en dip noktasını temsil eden Ağustos ortasındaki 19’luk seviyenin oldukça üzerinde. Şaşılacak olmayan bir şekilde, S&P 500 Endeksi, oynaklığın artmasıyla birlikte, yılın ikinci yarısında gördüğü en yüksek seviyeden yüzde 12 oranında düşmüş durumda.

Barron’s’tan Jacob Sonenshine’ın haberine tarafından, sorunun temeli ise yüksek enflasyon oranının Wall Street’in beklediği kadar düşmemesi oldu. Bu, Fed’i daha önce varsayım edilenden daha yüksek bir faiz oranı planlamaya itti. Yüksek faiz oranlarıyla Fed, talebi azaltarak enflasyonu bastırmakta kararlı olduğunu gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. VIX ise 2021 yılı sonlarından bu yanlamasına bu seviyelerde zirve yapma eğilimdeydi ve bu hafta itibariyle de bu seviyelere yükselip yatay bir seyir izlemeye başladı.

Nakitte oturan yatırımcılar kısmen piyasaya döndü

Buna rağmen, piyasadaki kesin olmama ve dalgalanma, son birkaç işlem gününde de devam etti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 geçen hafta Cuma günü yüzde 1‘den artı düştü ve Pazartesi ve Salı günleri yaklaşık yüzde 6‘lık bir gelir sağlayarak yeni haftaya başladı. Bunun nedeni kısmen, bu sene sattıkları hisselerden elde ettikleriyle nakitte oturan yatırımcıların, gelir zararının boyutunu az önce iyice öngörmeden birkaç hırpalanmış hisse satın edinmek istemeleriydi. Bu durumun olağan bir sonucu olarak da, değişkenlik devam ederken endeks Çarşamba günü düşüşe geçti.

Rallinin nedeni, bu sene sattıkları hisselerden elde ettikleriyle nakitte oturan yatırımcıların, kazanç zararının boyutunu az önce bütün olarak öngörmeden birkaç hırpalanmış hisse satın edinmek istemeleriydi.

Yüzde 14’lük gelir

Böyle zamanlar, uzun vadeli yatırımcıların borsaya ilgilerinin arttığı zamanlar olarak öne çıkıyor. Royal Bank of Canada’ya (RBC) göre, VIX’in 25’in üstüne çıktığı her hatıra takip eden 12 ay her tarafında S&P 500’deki ortalama hareket, 1997 yılından bu yanlamasına yüzde 14’lük bir kazanca karşılık geliyor.

RBC ABD sermaye payı stratejisti Lori Calvasina, “Depresif duygu, hisse senetleri için en iyi durumu oluşturuyor ve bu argümanın artan bir şekilde güçlendiğini görüyoruz” diyor.

Buradaki esas mantık, çoğu yatırımcının hisse senetleri konusunda aşırı üzüntülü olduğu zamanlarda piyasanın potansiyel zararı şimdiden kazançlara yansıtmış olması olarak beliriyor. Bunu da, fazla sayıda satışın çoktan gerçekleşmiş olması sebebiyle, S&P 500 Endeksi’nin Ocak ayının başındaki bütün zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 20’den fazla düşmüş olmasından anlayabiliyoruz.

Bu defa öbür olabilir

Oysa yine de bu kez farklı olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor. hisse senedi fiyatlarının manalı bir sebepten dolayı daha düşük seviyelere sıfırlandığını unutmamak gerekiyor. Piyasanın, yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerindeki tam etkisini görmesi gerekiyor. Buna göre, üçüncü ve dördüncü çeyrek kazançlarının, 2023 yılının başlangıcına kadar, önümüzdeki birkaç ay boyunca karlar üzerindeki etkiyi belirginleştirmesi, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için en içten sinyal olabilir. Bütün bunların yanında, piyasaların hala Fed’in faiz artırım hızını doğrusu yavaşlatacağını da görmesi gerekiyor.

Üçüncü ve dördüncü çeyrek kazançlarının, 2023 yılının başlangıcına kadar, önümüzdeki birkaç ay her tarafında karlar üzerindeki etkiyi belirginleştirmesi, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için en dürüst sinyal olabilir.

Ortamın daha da kötüleşmesini beklemek de bir seçenek

Bütün bunlarla sürekli olarak, volatilite ve düşüşlerin yakın vadede daha da kötüleşebileceğini de ihtimaller zarfında görmek faydalı bir manzara sunabilir. İlk olarak, VIX Endeksi’nin 2020 yılının başlarında olduğu gibi, ani gelen pandemi kısıtlamaları değin afet bir şey yaşanmadan bile 30’un üzerine çıkma yeteneğine sahip olduğunun bilinmesi gerekiyor. Hatırlanacağı üzere, piyasaların Kongre’nin çok ihtiyaç duyulan başka bir finansal teşvik paketini imzalayıp imzalamayacağının belirsiz olduğu ve hangi adayın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıkacağının bilinmediği 2021 yılı Ekim ayında VIX Endeksi 38‘e yükselebilmişti. Bugün ise değişkenlik daha fazla Fed’in uyguladığı ve uygulayacağı para politikası ve ekonomik çoğaltma civarda şekilleniyor.

Uzun vadeli yatırımcılar, beklentilerinin karşılığını alabilir

Wells Fargo ABD sermaye payı stratejisti Christopher Harvey de, “Para politikası ekseninin daha uzun vadeli satın alınabilir bir taban oluşturmadan önce ortamın daha da kötüleşmesi gerekiyor” diyor. Dolayısıyla piyasa kısa vadede biraz daha acı verici bir seyir izleyebilir. yine de gelecek taahhüt eden şirketlerden yapılacak alımlar, daha uzun vadeli düşünen yatırımcılar için karşılığını fazlasıyla verebilir.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/uzun-vadeli-yatirimcilar-icin-firsat-olabilir-volatilite-yukseliyor.html