Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Türkiye’de Temmuz başında 4 bin 500’ün altına inen günlük olgu sayısı, dün itibariyle 11 bini aştı.

Uzmanlar vaka artışlarını değerlendirdi ve vatandaşları aşı olmaları konusunda uyardı.

DÖRDÜNCÜ PİKİ YAŞIYORUZ

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya:

"Dördüncü pikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Üzüntü verici varyantların olduğu bir ortamda pandemiye karşı mücadelede en önemli aracımızın aşı olduğunu biliyoruz. Aşı candır, hayat kurtarır. Aşı olmayanlar mutlaka aşılamalarını yapsınlar. Bu artışın hastanelere yansıması da var.

Yoğun bakım ve hastaneye yatırılan hasta sayılarında önemli bir artışla aleyhinde karşıyayız. Pandemi bitti gibi bir idrak yaratılmaya çalışıldı. Ne eyvah ancak pandemi bitmedi ve devam ediyor. İnsanların kurallara uyarlama noktasında birtakım eksikliklerini gözlemliyoruz. Maske, mesafe ve hijyenin yanına temasın kapalı ortamlarda bir araya gelişlerini ve artışta kayda değer bir etmen olduğunu biliyoruz."

EN ÖNEMLİ NEDENİ DELTA VARYANTI

Ankara Büyük Kasaba Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk:

"Virüsün sosyal hareketlilikten beslendiğini ve Temmuz'un başından itibaren de sosyal hareketliliğin arttığını biliyoruz. Bulaştırıcılık özelliği öteki varyantlara göre Delta varyantında yüzde 60 daha fazla. Bu da olgu sayılarının artmasındaki kayda değer nedenlerden biri olarak kabul edilmeli.

Benim kişiye özel kanaatim, varyant virüslerin egemen olması, toplumdaki bu sosyal hareketlilikten çok daha riskli bir durum. Varyant virüsler açık havalarda dahi siz sosyal mesafeye önem vermezseniz hastalığa sebep olabiliyor.

Biz eğer hızlandırılmış aşı uygulamasına geçmiş olmasaydık şuan vakalar çok çok daha pozitif olabilirdi."

TEDBİRLER BİR KENARA BIRAKILDI

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık:

"1 Temmuz'da kısıtlamalar kaldırıldı. Toplumun bir kısmı da tedbirleri bir kenara bıraktı. Bu da vakaların istenildiği dek azalmasına engel oldu. Hem daima söylediğimiz gibi olgu sayısının durağanlaşması da olgu sayısının artacağını önceden bildirmesi bakımından önemlidir. Şu lahza ayrıca bu oldu.

Keza de buna ilaveten delta varyantı da ülkemize girdi. Delta varyantının girmesiyle beraber bizi manâlı bir riskin beklediğini defalarca söyleye gelmiştik. Çünkü delta varyantı aşılama oranları oldukça yüksek olan ülkelerde bile aşısızlar arasında kayda değer bir dalga yaptı.

Bilhassa bayram hareketliliği ile birlikte tedbirlere eğer uymazsak yeniden turizm mevsimi rehaveti sebebiyle de deltaya tabi olarak bizi önümüzdeki günlerde yeni bir dalga bekliyor olabilir. Eğer biz tedbirlere uymazsak sonbaharda okullarımızı gönül rahatlığı ile yüz yüze eğitime açma konusunda zorlanmak durumunda kalacağız."

Deltanın niçin olabileceği dalgayı alıkoymak için iki şey yapılması gerektiğini kaydeden Balık, şu açıklamalarda bulundu:

"Birincisi tedbirlere uymaya belirli devam etmemiz gerekiyor. Delta varyantı çok basit bulaştığı için sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarmamız gerekiyor.

Kalabalıklara girmememiz gerekiyor. Maske, uzaklık ve hijyene delta varyantından nedeniyle devam etmemiz şart. İkincisi aşılama elimizde manâlı bir silah. Lakin aşıda deltaya karşısında başarılı edebilmek için mutlaka çift doz aşı yerine getirmek zorundayız."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/vaka-sayilari-artiyor-uzmanlardan-delta-varyanti-uyarisi-haberi-535901