Lafçı Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre salgın sebebiyle güçlü bir kış yarıyılına hazırlanan yurttaşlar, ikinci bir kapanma yarıyılı beklenmese de ekonomik krizin yarattığı kaygı ile hasta olma fobisi arasına sıkıştı. Cemiyetsel denksizliklerin derinleştiğine dair araştırmaların da ortaya konulduğu bu yarıyılda, her 10 bireyden 4'ü, salgın sebebi ile cemiyetsel sınıflar arasındaki denksizliğin çoğaldığını düşünüyor.

Cemiyetin yüzde 59'u kendilerini daha makûs günlerin beklediği kanısında. Ekonomiye dair kaygılar da yükselirken insanlar, işsiz kalmak ile hasta olma tehlikeyi arasında sıkışmış gidişatta.

DENKSİZLİKLER DERİNLEŞTİ

Araştırma işletmeyi Ipsos tarafından asıllaştırılan ve corona virüsü salgınının cemiyette yarattığı başkalaşımları ortaya koyan araştırma neticeleri, cemiyetteki karamsar havanın çoğaldığına işaret ediyor. Temmuz ayında yurttaşların yüzde 54'ü daha güç günlerin beklendiğini sarihlerken, bu oran ekim ayında yüzde 59'a yükselmiş gidişatta.

Cemiyetin yüzde 22'si ise güç günlerin geride kaldığını düşünüyor. Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, yurttaşın salgın ile çaba ederken hayati risk ile işsizlik riski arasında sıkışmış sezdiğine işaret ederek, “İşsiz kalmaktan, yaşam pahalılığından, faturalarımızı ödeyemez hale düşmekten evhamlıyız” dedi.

FATURA FOBİSİ

Cemiyetin bir değişik büyük kaygısı ise ekonomi… Özellikle cemiyette ekonomiye dair kaygı seviyesi yüksek. Alt ve orta sınıfta bu evhamlar üst sosyoekonomik sınıfa mukayeseyle daha yüksek. Çalışanlar arasında işsiz kalmaktan kaygı dinleyenlerin oranı alt sosyoekonomik sınıfta yüzde 94'e erişirken, üst sosyoekonomik sınıfta yüzde 70. Ay sonunda faturaları ödeyebilme mevzusunda kaygı yaşadığını belirtenlere bakıldığında ise bu oran yüzde 84. Aynı oran alt sosyoekonomik sınıfta yüzde 90'lara erişti.

Zenginin mirası fakirin borcu büyüdü

Cemiyetin yarısı salgının sınıfsal fark korumadığını, herkesi aynı seviyeye getirdiğini düşünüyor. Araştırmaya göre,  bu görüşün bahanelerinden birisi politikacı, iş insanı, sanatçı gibi “şöhretli ve varlıklı” kesimlerin de corona virüsüne tutulduklarını veya tutulabileceklerinin görülmesine sabrediyor. Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, “Her 10 bireyden 4'ü ise salgın sebebi ile cemiyetsel sınıflar arasındaki denksizliğin çoğaldığını düşünüyor” dedi. Gedik, araştırmalara göre dolar milyarderlerinin mirasının salgında yüzde 28 geliştiğine işaret ederek, “Salgın zenginlerin tasarruflarını, fakirlerin ise borçlarını geliştiriyor” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com