CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bütçe kazançlarının ehemmiyetli bir kısmının yurttaştan bir araya gelecek ödentilerden oluşmasına karşın, memur, emekçi, emekli, köylü, esnaf, çiftçi ve dar kazançlıya bütçede yer verilmediğini söyledi. Kuşoğlu, Lafçı Gazetesi'nden Başak Kaya'ya yaptığı açıklamada, “Esnaf, köylü, memur, emekçi, emekli, işsiz kendine bir şey var mı diye boşuna bakmasın. 2021 bütçesinde onların yaşamını basitleştirecek hiçbir tertip etme yok” dedi.

Bütçe detaylarının da yurttaştan ve Meclis isteminden saklanacağını korunarak, “Artık,  tüketmelerin nereye yapıldığını da gizlemeye çalışıyorlar” diye konuşan Kuşoğlu şunları söyledi:

SAYILAR SAKLANDI

“İktidar, 2021 mali seneyi bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmadan dün detaylı tüketme sayılarını saklamaya imkân sağlayan tertip etmeyi kanunlaştırdı. Kamunun milyarlarca lira aktardığı adresler bundan sonra bilinemeyecek. Bunların arasında köprü ve otobanlar, şehir sağlık kurumuları da bulunuyor. Meclis'in istemine ipotek konuluyor. Yurttaştan tüketme bilgilerini gizlemeye çalışıyorlar. Bürokratlar tabloları nasıl hazırlarsa öyle görebileceğiz. Bu kanunu Tüzük Mahkemesi'ne götüreceğiz.”

SARİH 245 MİLYAR LİRA

Bütçe giderlerinin 1 trilyon 346 milyar liralık sosyal güvenlik primi, 381.1 milyon lira personel giderleri, 536 milyon lira devletin yapacağı tüketmeler başka bir deyişle cari transferler, 179.5 milyon liralık faiz giderlerinden oluştuğunu vurgulayan Kuşoğlu, laflarını şöyle sürdürdü:

“Elimizde 1 trilyon 96.6 milyar liralık tüketme var ve sarih meblağı 245 milyar lira. Bütçe kazançlarının 922.7 milyar lirası ödentilerden, gerisi borçlanmadan oluşacak. Aidatlerde  en ehemmiyetli kalemler her zamanki gibi yeniden Özel Tüketim Aidatsi ve Katma Değer Aidatsi olarak milletten bir araya gelecek. Hakikat hasılat üzerinden alınacak aidat çok düşük kalacak.”

DEVLETİ İDAREYENLERE % 8.3 ZAM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni zamlı ücreti Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 2021 seneyi bütçe önerisiyle netleşti. Erdoğan'ın 2021 seneyi ücreti 1 milyon lira hududunu aşarak senelik brüt 975 bin liradan 1 milyon 56 bin liraya çıktı. Ücretine yüzde 8.3 zam alan Erdoğan'ın aylık brüt ücreti de 81 bin 250 liradan 88 bin liraya yükseldi. Bütçe önerisiyle beraber emekli cumhurbaşkanları Abdullah Gül ile Necdet Sezer'in emekli aylıkları 32 bin 500 liradan 35 bin 200 liraya, emekli Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlarının aylıkları da 24 bin 328 liradan 26 bin 400 liraya çıktı.

Yeni zamla beraber daha önceki başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım 26 bin 400 lira emekli başbakan aylığı alacak. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal'ın aylığı 26 bin 400 liraya çıktı. Emekli milletvekillerinin aylığı da 15 bin 840 liraya yükseldi. Memur ve emekliler 2021'de enflasyon farkı hariç yüzde 3+3 zam alacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com