Yeni Yüzyıl Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde 'vatandaş odaklı' reformlar için kolları sıvadı. Bakan Lütfi Elvan, ödeme gücüne göre çoğalan oranda vergilendirmeyi esas aldıklarını ve 2002'den bu yana KDV, ÖTV, damga vergisi, iletişim vergisi ilk önce edinmek üzere dolaylı aidat yükünü hafifletmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Bakan, geliri düşük esnafa daimi aidat muafiyeti, Ödenti Yöntem Kanunu'nun gönüllü uyumu teşvik edecek şekilde güncellenmesi ve dijital vergi sistemi öncelikle olmak üzere vatandaşı rahatlatacak düzenlemelerin Aralık ardına kadar yaşama geçirileceğini söyledi. Matrah ve ödenti oranları bitmiş düzenlenerek doğrudan verilerin gelir içindeki payında büyüme sağlanacak.

DOLAYLI VERGİLER OECD'NİN ALTINDA

Bakan Elvan, 2002'den bu yanlamasına dolambaçlı vergilerin OECD ortalamasının 1.8 puan altında yüzde 9'a indiğine dikkat çekti. Bakan Elvan ücret gelirlerine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, "OECD sınıflandırmasına kadar Türkiye'de sosyal emniyet primleri ve mahalli idareler payı dâhil dolambaçlı vergilerin payı 2002'de yüzde 46.9 iken bu oran önceki sene yüzde 39 gerçekleşti" dedi.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ YÜKÜ AZALDI

Bakan Elvan, vergi dilimlerinin gelir seviyesi yükseldikçe arttığını anımsatarak, "Aidat tarifesine kadar fazla kazanç elde edenler için daha yüksek vergi oranları, daha eksik gelir elde edenler için daha düşük vergi oranları uygulanıyor. Minimum geçim indirimi uygulamasıyla belirlenen indirim tutarları, ücret üzerinden hesaplanan kazanç vergisinden düşülüyor. AGİ bu sene için aylık 268.31 ile 456.13 lira aralarında belirlendi. İlave minimum geçim indirimiyle asgari ücretlinin, ücret tarifesinin ikinci dilimine girmeden kaynaklı kaybı gideriliyor ve en az ücretin bu yıl için 2 bin 825 liranın altına düşmemesi sağlanıyor. En Az geçimini sağlama indirimi ve ilave asgari geçim indirimi uygulamalarıyla en düşük vergi üzerindeki aidat yükü kayda değer ölçüde azaltılmıştır" dedi.

ÜÇ ÇOCUKLUDA SIFIRA KADAR İNDİ

Elvan, asgari ücretlilerin brüt ücreti üzerinden bu yıl için yüzde 14 hesaplanan ödenti yükünün AGİ uygulamalarıyla uygar durumlarına tarafından yüzde 1.45 ile yüzde 5.25 aralarında gerçekleştiğini açıklama etti. Bakan Elvan, bu uygulamalar sonucunda sigorta primi de dikkate alındığında, üç çocuklu bir ücretli için en az ücretin tamamının yılın büyük bir kısmında aidat dışı kaldığını, kazanç vergisi yükünün aylık olarak sıfıra değin indirildiğini belirtti.

VERGİ USUL KANUNU GÜNCELLENİYOR

Bakan Elvan şartname verme, iade, vakit aşımı, defter alıkoyma, fatura düzenleme gibi konuların yer aldığı Ücret Usul Kanunu'nu günün koşullarına uygun ışık halkası getirmede emin bir noktaya geldiklerini belirterek, "Mükellefin ihtiyaçlarına cevap veren, gönüllü uyumu artıran bir yapıya dönüştüreceğiz. Dijital vergi dairesi uygulamasına ilişkin çalışmada son aşamadayız. Dijital aidat asistanı adı aşağı bir sistem kuruyoruz. Yazılım, vatandaşın çoğu kez sorduğu soruları otomatik olarak yapay akıl aracılığıyla elektronik ortamda cevaplayacak" dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/vergide-reform-adimlari-vatandasi-rahatlatacak-haberi-530596