BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları en kolay hesaplı verilere dahi aşırı tepki verir ayla geldi. Wall Street Journal’ın haberinde yatırımcıların davranışları “şekere isteyen çocukların lolipop armağan edildiğinde” yaşadığı histeri ve “lolipop geri alındığında çığlık atması” ile karşılaştırılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pazartesi günü yatırımcıları mutlu eden haber ekonomiye ilişkin çelimsiz verilerden kaynaklanmıştı. ABD imalat endeksi rakamları tahminlerden biraz daha çelimsiz geldi. Bu tablo yatırımcılarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını daha eksik saldırgan bir şekilde artıracağına dair bahisler düşürdü. Wall Street bağ ve sermaye payı satın almak için yaklaşık olarak sıraya girdi.

Bu mutluluğun etkisi salı gününde de sürdü. Bağ getirileri düşmeye devam etti. Hisse senetleri iyi başladığı seansa düşen iş ilanları raporundan da yardım aldı. Laf konusu rakamlar cılız bir işgücü piyasasına muhabere ediyordu.

Fakat WSJ haberine kadar asıl sorun tek bir data noktasının piyasalar için tüm işlem gününü etkileyebilecek bir güce sahip olması. Zira habere tarafından yatırımcıların “lolipopunun bir kere daha elinden alınması” durumunda piyasalarda yeni bir öfke nöbeti geçirebilir. Bunun da ötesinde ‘fena haber iyi haberdir’ kalıbı ABD’de beklenen resesyonun gerçeğe dönüşmesi durumunda ‘fena haber fena haberdir’ haline gelebilir.

Idareli verilerin piyasalardaki hareketli diğer faktörlere göre daha artı yük kazanmasının iyi bir nedeni var: FED enflasyonu yenebilmek için faiz oranlarını artırıyor ve bu süreçte ekonomiyi de yavaşlatacak. Faiz oranlarına ilişkin beklentilerse hisse senedi fiyatlarını etkileyen bir numaralı etken konumunda.

Bu makul bir sebep olarak görülebilir. Oysa idareli veriler aydan avuç içi düşüş gösterirken piyasa bunu müjdeli haber olarak görüyor. En minik bir data kırıntısı dahi borsalardaki dalgalanmaları ve yön değişikliklerini tetikliyor. Bu Vesile Ile piyasalarda aşırı tepkiler de daha olası ülkü geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere kadar pazartesi günü imalat endeksi rakamlarındaki ufak bir değişimin gerisinde 10 yıllık ABD Hazinesi senet getirileri %0,15 düştü. Bu düşüş yılın en sert ikinci düşüşü niteliğindeydi. Bono piyasasındaki en sert düşüşse geçen çarşamba İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) umulmadık bir şekilde tahvil alım kararı açıklamasıyla gerçekleşmişti.

Pazartesi günü S&P 500 Endeksi %2,6 yükseldi. Buna karşın temmuz ayı başında imalat endeksi raporu konsensus tahminine tarafından benzeri yarıya düşmüştü ve benzer endeks yalnızca %1 yükselmişti.

Haziran ve eylül aylarındaki negatif yönlü hareketler de benzer derecede aşırı derecede yüksek seviyedeydi. Beklenenden biraz daha yüksek enflasyon rakamları piyasalarda sert düşüşlere sebep oldu. Haziran ayında, hayret verici derecede yüksek gelen enflasyon, iki jurnal ağır bir satış dalgasına yol açtı.Eylül ayında, enflasyon %8,1 beklentilerinin üzerinde %8,3 olarak rapor edildi. İki takvim ABD Hazinesi senet getirilerinin %0,19 puan artmasının arkasında hisse senetlerinde %4,3’lük bir düşüş kaydedildi.

WSJ haberinde ABD borsalarının aşırı tepkileri üç sebeple açıklanıyor:

Birincisi FED’in ekonomik verileri izlemesi nedeniyle yatırımcılarında benzer verilere odaklanması. FED Başkanı Jerome Powell, FED’in modellerine inanmak yerine aktüel idareli verilere odaklanıldığını açıkça belirtti. 1990’ların başından bu yandan politika faizleri FED toplantıları aralarında ortaya çıkan idareli verilerden bu denli etkilenmemişti. Faiz oranları piyasalar üstünde büyük bir etkiye sahip olduğundan, oranları etkilediği düşünülen veriler de fiyatları fazla pozitif hareket ettiriyor.

İkincisi, likidite berbat durumda. Yüksek volatiliteli piyasalar ve daha sıkı para politikası yatırımcıları risk almaya daha az istekli ülkü getirdi. Bu da alım satım süreçlerinde sert fiyat hareketlerinin artmasına yol açtı. Fiyatların bundan sonraki süreçte de dalgalı seyretmesi bekleniyor.

Üçüncüsü, Fed’in sıkılaştırması bir uçtan bir uca bir şeylerin reel anlamda kırılacağı konusunda genel bir nefret edilen şey var. Bu da tüm yatırımcıları kısa vadeli yatırımlara daha pozitif odaklanmaya çekiyor ve yatırımcılar potansiyel krizlere karşı çok daha alıngan ayla geliyor.

Kaliforniya merkezli hedge fonu firması LongTail Alpha’nın Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Vineer Bhansali konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu ortamda kimse risk elde etmek istemez. Zira küçük bir tweet ya da aşağı yönlü minik bir hareket bir kaos yaratabilir. Bir şeyler düşmeye başladığında kimse bunun önünde almak istemez. “

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/wall-street-buluttan-nem-kapiyor.html