BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mali algoritmalar üzerinden geniş çaplı yatırımların düşük maliyetle yönetilmesine olanak karşılayan robo-danışmanlık uygulamaları son yıllarda yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği platformlar aralarında sayılıyordu. Fakat piyasalardaki sert metamorfoz rüzgarlarının arkasından robo-danışmanlık tercihlerinde de yatırımcı tercihlerinde geride kalmaya başladı.

Parameter Insights’ın son bir araştırması ABD’de robo-danışmanlık kullanan yatırımcıların sayısının 2021’den 2022’ye değin %6,7 oranında azaldığını gösteriyor. Barrons’un haberine kadar söz konusu rapor dijital danışmanlık platformlarının da pandemi sonrası dönemin kurbanlarından biri haline geldiğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi öncesinde birçok yatırımcı ABD hükümet teşvikleri ve boğa piyasası ortamından faydalanarak algoritmalar üzerinden kendi kendine yönetilen yatırım platformlarına odaklanmıştı. Ancak piyasalardaki durumun kötüleşmesinin ardından yatırımcıların büyük bir çoğunluğunu varlıklarını nakde çevirdi veya yatırımlarının uykuda kalmasına müsade verdi.

Parameter raporu keza firmaların yatırımcıları robo-danışman gibi ücretli danışmanlık modellerine ikna edebilmek için daha fazlasını yapabileceğini belirtiyor. Raporda, “Kendi kendine portföylerini yönetmekte zorlanan yatırımcılar sadece yüksek transfer maliyetleriyle aleyhinde karşıya kalmıyor” denilerek dijital danışmanlıkla ilişkili tekliflerin belirsizliğine uyarı çekildi.

“sonuç olarak firmalar piyasalardaki güçlük esnasında umutsuzca danışmanlığa gereklilik duyan sayısız alıcı segmentine takviye etme fırsatını kaybediyorlar.”


Parası olanlar etten kemikten finansal danışman arıyor

Robo-danışmanlık kullanımındaki düşüşler müşterilerin servet birikimleriyle de doğru orantılı. 100.000 dolardan artı şampiyon yatırımcılar arasında dijital danışmanlık kullanımı 2021’den 2022’ye kadar %15 azaldı. bununla birlikte 500.000 dolardan artı varlığı şampiyon yatırımcıların bu başvuru kullanım oranı ise %23,8 düştü.

Diğer bir deyişle daha varlıklı yatırımcılar bir ayı piyasası sırasında etten kemikten mali danışmanlarla geleneksel varlık yönetimi anlaşmalarını tercih ediyor.

Parameter raporunda, “Geleneksel finansal danışmanlık liderliğindeki cereyan, bu müşteri segmentlerini mücadeleye dahil etmek için iyi bir meslek çıkarıyor. bununla beraber, firmaların bütün hane halklarını kapsayan daha modern ve çok kanallı varlık yönetimi deneyimleri oluşturmaları için çalışmaları devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Parameter araştırmasında, Acorns ve Stash gibi bireysel robo-danışman markaları arasındaki kullanımı çözümleme ederek, 2021’den 2022’ye dek kullanımını düştüğünü buldu. Robo danışmanlık firmaları aralarında MoneyLion firması ise yıldan yıla ufak bir artışla genel trende tutarsız bir performans gösterdi.

Büyük bankaların robo-danışmanlık teklifleri ise karışık bir performans gösterdi. Bank of America’nın ‘Merrill Guided Investing’ platformunun kullanımı sene baştan başa %1,3 arttı. JPMorgan’ın ‘Automated Investor’ platformu ise %1,4 düştü.

Robo danışmanlık firmaları fırsatı kaçırıyor

Servet yönetimi firmalarını uyaran Parameter, kayba uğrayan müşterilerin “geri dönmesi en baskı olan” yatırımcılar olduğunu hatırlattı. Araştırma firmasından yapılan açıklamada piyasa duyarlılığı yükseldikçe müşterilerin hata yapma olasılığının da arttığı belirtildi:

“Dijital danışmanlık firmalarındaki yöneticiler kendilerine şu soruları sormalı: Müşterileri volatilite ve yatırım süre ufku hakkında eğitmek için yeterince şey yaptılar mı? Tam hizmet veren büyük bankalar tüm hane içi tasarruf ve yatırım kanalları için hizmetlerine erişim ve yükseliş fırsatı yaratıyor mu?”

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/yatirimcilar-robo-danismanlardan-vazgeciyor.html