Yemek Yemek saatinin ruh sağlığını etkilediği ortaya çıktı

ABD'deki Brigham ve Kadın Hastanesi'nden araştırmacılar, gece vardiyasında çalışanların ruh sağlığını iyileştirmek için basit bir usul buldu: Gündüz yemek yemek.

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırma beslenme saatinin bilhassa gece çalışanların ruh sağlığını kayda değer ölçüde etkilediğini ortaya koydu.

Yeni bulgular, küresel işgücünün yüzde 30'unu oluşturan hemşireler, emniyet görevlileri ve itfaiyeciler gibi vardiyalı çalışanlara psikolojik takviye sağlayabilir.

Araştırmanın yazarlarından, sinirbilimci Sarah Chellappa, "Bulgularımız, zihinsel bozuklukları olan bireylere de menfaat sağlayabilecek yeni bir uyku/sirkadiyen tavır stratejisinin kapısını aralıyor" diye konuştu.

Çalışmamız, uyku ve sirkadiyen ritimleri optimize eden stratejilerin hafıza sağlığını geliştirebileceğini belirten kanıtlara katkıda bulunuyor.

Tipik insan vücudunun hormon dengesi, sirkadiyen ritmine alt olarak dalgalanıyor. Sirkadiyen ritim, kısaca her 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-kurnazlık döngüsü diye tanımlanabilir.

Bundan Başka araştırmacılar, gece yemenin metabolizmaya müdahale edebileceğini ve ruh sağlığının yanı sıra kilo kontrolünü de etkileyebileceğini vurguluyor.

Zira vardiyalı çalışanlar, gündüz çalışanlarına kadar daha yüksek beden kitle indeksine ve daha yüksek bel-kalça oranına sahip olma eğiliminde.

Araştırmada vardiyali çalışan 19 iştirakçi iki hafta boyunca gözlemlendi. İki gruba ayrılan katlımcıların bir kısmına keza gündüz hem gece yemek servisi yapılırken diğer yarısı sadece gündüz yemek yedi.

Fakat tüketilen kalori miktarı, uyku süresi, somut aktivite gibi koşulların iki grup için de aynı olmasına özen gösterildi.

Gündüz ve gece yemek servisi yapılan grupta depresiflik gibi duygudurum düzeylerinde yüzde 26, vesvese düzeylerinde de yüzde 16'lık bir büyüme görüldü.

Sadece gündüzleri yemek yemek yiyen grupta bu türden bir ruh hali değişikliği saptama edilmedi.

Buna ilave olarak sirkadiyen ritimlerinden en çok sapan kişilerde bu şansın dönmesi daha belirgindi.

Makalenin yazarları, "Gece çalışması esnasında yemek yemek saatinin bunalım sözde ve endişe sözde ruh hali seviyeleri üstünde orta ila büyük etkileri olduğuna ve bu tür etkilerin iç sirkadiyen ritmin deformasyon derecesiyle ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulduk" ifadelerini kullandı.

Bu bulgular, yemek yemek zamanlamasına müdahale etmenin vardiyalı çalışma ortamlarında duygudurum kırılganlığını önleyebileceğini kanıtlıyor.

 

Kaynak: Independent Türkçe, Science Alert, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yemek-saatiniz-ruh-sagliginizi-etkiliyor-haberi-554425