Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine kadar hükümetin gerçek işsizliği gizli tutmak için getirdiği işten atma yasağı kağıt üzerinde kaldı. Her yıl sonunda binlerce işçiyi işten atan patronlar, bu yıl yasaklanmış nedeniyle işten atamadıkları işçileri ücretsiz izne gönderip maaş yükünden kurtuldular. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) devlete ait verilerine kadar, yeni yılın birincil ayında bedava izne gönderilip bin 177 liralık yoksulluk ücretine mahkum edilenler ordusuna 833 bin emekçi daha eklendi. Aylardır İşsizlik Sigortası Fonu'ndan aldıkları jurnal 39 lira 24 kuruşla geçimini sağlama savaşı veren milyonlarca emekçi resmi olarak “işsiz” sayılmadığı için hakiki işsiz sayısı düşük görünüyor.

İŞKUR, nakit ücret desteğinin başladığı geçen yılın nisan ayından bu yılın ocak ayına kadar geçen sürede ücretsiz izne ayrılan, kısa egzersiz ve işsizlik ödeneklerinden yararlanamayan 2 milyon 471 kişiye fondan toplam 8 milyar 266 milyon lira nakit aidat desteği ödendiğini açıkladı. Ancak peşin para vergi desteğinden yararlananların sayısındaki aylık değişime ilişkin bilgiler verilmedi. İŞKUR verileri üzerinden yapılan aylık bazdaki hesaplamalar nakit ödenti desteğinin, pandemi sebebiyle eve kapanılan, işyerlerinin kapandığı yasak dönemlerde çabuk arttığını, özellikle de işverenlerin yeni yıla girerken işçi yükünü azaltma eğilimlerini tıpkı yansıttığını ortaya koydu.

YÜKSELİŞE GEÇTİ

Sözcü'nün yaptığı hesaplamalara göre, nakit aidat desteği ödemeleri pandeminin birincil patlak verdiği nisandan haziran ayına kadar artma gösterirken, yasağın geçici olarak kaldırılmasıyla birlikte Haziran'dan itibaren düşüşe geçti.

Oysa kasım ayından itibaren tedbirlerin artırılmasıyla birlikte zora giren işletmeler yasaklanmış nedeniyle işten atamadıkları işçilerini her tarafta ücretsiz izne göndermeye yöneldi. Böylece ekimde 539 bine gerileyen nakit takviye alanların sayısındaki aylık artış aralık ayında 635 bine değin çıktı. Bu yılın ocak ayında ise nakit destek alanların sayısı 883 bin birey aniden artarak 7 milyon 22 bin kişiye değin çıktı.

Sendikalar, ücretsiz müsade düzenlemesinin kötü niyetli patronlar için neredeyse bir silaha dönüştüğü uyarısında bulunmuşlardı.

YASAKLI İŞSİZLER ARTTI

Hükümet, pandemi sebebiyle işleri bozulan işverenlerin işçi çıkarmalarını durdurmak için geçen sene nisan ayından itibaren işten atmayı geçici olarak yasakladı. Ancak bu yasakla birlikte işverenlere yine geçici olarak işçilerini ücretsiz izne gönderme hakkı verildi. Böylece patronlar, işten atmayı düşündükleri işçilerini ücretsiz izne gönderip maaş yükünden kurtuldu. Keza kısa egzersiz ödeneğinden ya da işsizlik sigortasından yararlanamayacak durumda olan işçiler de bu kapsama alındı. Böylece milyonlarca birey jurnal 39.24 liralık “nakdi vergi desteği” programına alındı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yeni-yila-883-bin-isci-issiz-girdi-haberi-528734