Çernobil'de nükleer evrim: Yeşil kurbağaların rengi siyaha döndü

"Çalışmamızın sonuçları, Çernobil kurbağalarının radyasyona tepki olarak seri bir evrim sürecinden geçmiş olabileceğini düşündürüyor"

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Çernobil'de nükleer felaketten sonra varlığını sürdüren yaban hayatını gözlemleyen İspanyol araştırmacılar, son derece çabuk bir evrimsel sürece şahit oldu.

Hayvanların radyasyonla yaşamaya uyum sağlayıp sağlamadığını tespit etmeye çalışan araştırmacılar, normalde parlak yeşil olan kurbağaların renginin siyaha döndüğünü gözlemledi.

Oviedo Üniversitesi'nden Germán Orizaola ve Doñana Biyolojik İstasyonu'ndan Pablo Burraco, 2016'dan beri yürüttükleri araştırmadan elde edilen bulguları The Conversation'da yayımlanan bir yazıda aktardı.

Çernobil'deki yaban hayatı

1986'da Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe meydana gelen kaza, insanlık tarihinin en büyük radyoaktif madde salınımına neden oldu.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne kadar de bugüne değin meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biri.

Felaket sebebiyle oluşan radyoaktif serpinti bulutu Sovyetler Birliği'nin batısından Avrupa'ya ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye sürüklendi.

2000 yılına değin Belarus, Rusya ve Ukrayna'da önemli derecede kirlenmiş bölgelerden toplam 350 bin 400 birey tahliye edildi.

öte yandan kazanın üzerinden 30 yıldan fazla süre geçmişken Çernobil, Avrupa'nın en büyük doğal rezervlerinden biri haline geldi.

Ayılar, kurtlar ve vaşaklar da dahil edinmek üzere nesli tükenmekte olan birçok nesil bundan böyle buraya sığınıyor.

Ağaç kurbağalarının rengi

2016'da bu rezervi gözlemlemeye başlayan araştırmacıların dikkatini kurbağalar çekti. 2017 ve 2019 arasında Ukrayna'nın kuzeyinde "Doğu ağaç kurbağası" diye tanıdık hayvanların renkleri uzun uzadıya incelendi.

12 öbür üreme havuzunda yakalanan minimum 200 erkek kurbağanın sırt derisinin rengi kayda geçirildi. Kurbağaların yakalandığı bölgeler, radyasyondan bambaşka seviyelerde etkilenmişti. Bu da araştırmacıların, kurbağaların radyasyona nasıl tepki verdiğini karşılaştırmalı görmesine olasılık tanıdı.

İki analist, "Çalışmamız, Çernobil ağaç kurbağalarının, bölge dışındaki alanlarında yakalanan kurbağalardan fazla daha koyu bir renge sahip olduğunu ortaya koyuyor" diye yazdı:

Radyasyona karşısında melanin

Suda erimeyen ve yoğunlaştığı bölgelerde siyah renkli bir pigment olan melanin birçok organizmada koyu renkten sorumluluk sahibi.

Fakat araştırmacılara kadar bu pigment sınıfı bununla birlikte ultraviyole radyasyonun negatif etkilerini de azaltabiliyor. Radyasyon enerjisinin bir kısmını emiyor ve dağıtıyor.

böylece Çernobil'in siyah kurbağalarının melaninin koruyucu etkisi doğru çoğaldığı varsayım ediliyor. Araştırmacılar da şu sonuca varıyor:

Çalışmamızın sonuçları, Çernobil kurbağalarının radyasyona tepki olarak hızlı bir evrim sürecinden geçmiş olabileceğini düşündürüyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yesil-kurbagalarin-rengi-siyaha-dondu-haberi-555255