Sabahtan Gazetesi'nden Betül Usta'nın haberine kadar Batı Trakya'da yaşayan Türk çocuklarının eğitim haklarını elinden olmak için okulları bir bir kapatan Atina yönetimi, bölgede yer alan tarihi servet niteliğindeki camilerin de yok olması için elinden geleni yapıyor. Batı Trakya Türkleri, İskeçe'de Avdira (Bulustra) Belediyesindeki Hemitli Caminin büyük kasaba ve alan planlaması mazeret edilerek büyük bir kısmını değil edilmemesi için mücadele veriyor.

Uzun yıllar kullanılamayan ve tadilat izni verilmediği için harabeye dönen tarihi Hemitli Cami içini bölgede yaşayan Batı Trakyalı Türkler ve 'seçilen' İskeçe Müftülüğü'nün yoğun emekleri ile inşaat izni çıkarıldı. Tarihi miras niteliğindeki caminin çatıyı temizlendi, duvarları tamir edildi.

Bu esnada Yunanistan hükümeti göre 'atanan' ve bölgede yaşamış Müslümanlar için bir karşılığı bulunmayan dönemin tayinli İskeçe müftüsü 'caminin onarılmasını' şikayet ederek tadilatı durdurttu.

O günden bu yanlamasına gerekli izinler olmasına karşın tadilatı engellenen Cami bu defa de Avdira Belediyesi'nin şehir halkı ve bölge planlaması gösterilerek ortadan kaldırılmak isteniyor.

Belediyenin yapmayı planladığı yol projesi hayata geçerse Hemitli Cami'nin büyük bir kısmı yok olacak. Batı Trakya Türkleri, ayrıca tarihi hem manevi bir değeri olan Hemitli Cami'ne hassasiyetle yaklaşılmasını istek ediyor.

KONUYU TARTIŞMAYA AÇMAK DAHİ İSTEMİYORLAR!

Avdira Belediye Meclisi'ndeki Azınlık Belediye Meclis ve Lokal Meclis üyeleri, Hemitli Caminin büyük bir kısmını yok etmesi konusunu uzun bir süredir Belediye Meclis gündemine taşımak için çabalıyor ancak Belediye Başkanı Tsitiridis bu haklı talebi görmezden geliyor.

Azınlık temsilcileri ve muhalefet parti liderleri yapılan son iki belediye meclis toplantısına katılmayarak tepkilerini gösteriyor.İktidar partisi haricinde muhalefette yer alan üç liste temsilcileri bu tarihi camii ile ilgili çözüm arayışına girmelerine karşın Belediye Başkanı konunun tartışmaya dahi açılmamasında ısrar ediyor. Meclis üyeleri, bu stil planlamalarda ilk kez kültürel faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini açıklama ediyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yunanistan-bati-trakya-turklerinin-huzurunu-kacirmak-icin-her-yola-basvuruyor-haberi-538221