Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine tarafından Yunanistan’da Selanik’e alt Simantra (Gargara) köyünde spor salonu yapımı için yürütülen hafriyat çalışmalarında 201 adet Osmanlı mezarının ortadan değil olduğu belirtildi.

Yunanistan medyasının haberlerine kadar hafriyat çalışmaları esnasında ortaya çıkarılan mezarları görebilen iş makinesi operatörleri işi durdurdu. Halkidiki Tarihi Eserler Müdürlüğü'ne ve Nea Propontida (Yeni Bandırma) Belediyesi'ne haber verildi.

MECLİS KARARI İLE YOK EDİLDİ

Müze ve belediye yetkililerinin yaptığı incelemenin arkasından alanda hafriyat çalışmalarına meclis kararı ile izin verildi.

Belediye kadar yapılan açıklamada, “Kazıda Osmanlı dönemine ait iki yüz bir (201) çukur şeklinde mezar ortaya çıkarıldı. Bunlar fotoğrafları çekildikten ve planlandıktan sonradan inşaat alanından uzaklaştırıldı” ifadeleri yer aldı.

MÜSLÜMANLARDAN SERT TEPKİ

Köyde yaşayan Müslümanlar ise yaptıkları açıklamada, mezarların ortadan kaldırılmasına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Bu mezarlardan meydana çıkan kemikler nereye kaldırıldı, nasıl kaldırıldı? Zorunlu hassasiyet gösterilmediği dobra dobra apaçık, çünkü İslam dini kurallarına göre 'nakli kubur' yapılması gerekirdi ve görünüşe göre yapılmadan meslek makineleriyle gelişi hoş bir şekilde kamyonlara doldurulup bir tarafa boşaltıldı. Böylece Osmanlı döneminde Gargara (Simantra) köyünden 1920-1922 yılları aralarında mübadeleyle göç edenlerin mezarları silinip süpürüldü. Ölülerimize bu yapılan büyük bir saygısızlıktır.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yunanistan-osmanli-mezarlarini-talan-etti-haberi-528877