YENİ SÜRECE HAZIRLIK

Sabahtan Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine tarafından yaz aylarının sona ermesi ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte özellikle kuzey yarımküredeki ülkelerde salgındaki jurnal vaka sayıları yükselmeye başladı. Son günlerde Türkiye'de de rakamlar yukarı içten çıkıyor. Önemli bir gösterge olan üreteme katsayısı 1'in üstüne çıktı.

ÖLÜMLER NIÇIN YÜKSEK?

Jurnal vakalara kadar ölüm rakamları ise üçüncü dalganın yaşandığı (İngiliz mutantı egemendi) tarafından daha yüksek görünüyor. Geçen bahar aylarında ölümlerin oranı on bin vakada 74 vefat iken yüzde 11 artarak on binde 82'ye yükseldi. Bunda delta varyantının etsini bulunuyor ancak uzmanlar en kayda değer faktörlerden birinin teşhisin son dönemde hastaneye başvurular sırasında ortaya çıkması. Bu da tedavinin başlanmasını geciktirmiş oluyor.

YENİ TEDBİRLER DEVREYE SOKULACAK

Havaların soğuması ile birlikte insanların kapalı alanları daha artı kullanmasının teması arttırması ve bunun da jurnal vaka sayılarına yansımasının okulları negatif etkilememesi için zorunlu hazırlıklar yapılıyor, formüller üzerinde duruluyor. Önümüzdeki haftalarda şart yakından peşine düşüp takip edilecek. Ekim ayında genel bir değerleme yapılarak gerekirse yeni önlemler hemencecik devreye sokulacak.

GENEL TABLO

Türkiye genelinde 58 bin okul ve 18 milyon civarında birincil ve ortaöğretimde öğrenci bulunuyor. Türkiye geneli sınıf ortalamaları ise 22 öğrenci civarında. Oysa 30-40 öğrencilik sınıflar olan yerlerde var. İllerin hatta aynı ilçedeki okulların durumlarının öbür olması nedeniyle yerelde, il, ilçe, mektep bazlı tedbir modelleri çalışılıyor.

YERELE YETKİ DEVRİ

Türkiye, pandemi ile mücadelede valiliklere bir takım yetkileri devretti. İllerin özelliklerine tarafından alınan önlemler başarılı oldu. Aynı şeyin şimdi okullar için yapılması üstünde de duruluyor. Bu kapsamda üzerinde durulan modele tarafından yetkilerin bir bölümü il ulusal eğitim müdürlüklerine bırakılacak. İller tüm okulların bedensel özelliklerini çıkartacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda bilim kurulu güya bir uzmanlar heyeti olacak. Bu heyet Sağlık Bakanlığı ile koordine halinde merkezden alınması gereken önlemleri tartışacak.

İŞTE YENİ TEDBİRLER VE MASADAKİ O MODELLER

1- İller okullarının durumuna tarafından ikili eğitim.

2- Yüz yüze eğitim modelinde sınıfların seyreltilmesi.

3- Hafta sonu da eğitimin devamı, öğretmen takviyesi gibi önlemleri devreye sokacak.

Her ilin, ilçenin hatta okulun durumuna göre verilecek bu kararlarla pandemi yönetimi daha gizli olacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/yuz-yuze-egitimde-son-dakika-yeni-tedbirler-geliyor-haberi-538468